Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18,7 miljoner satsas för att göra ”kulturhuset i centrum”

/
  • Med en satsning på drygt 18,7 miljoner vill Östersunds kommun utveckla Storsjöteatern vid Stortorget till ”kultur­huset mitt i centrum”. Här ska bland annat byggas en ny entré med uteservering under sommartid.  Foto: Henrik FlygareSusanne Andersson Pripp, är beredd på strid mot kommunens förslag. Foto: ulrika andersson

Storsjöteatern ska utvecklas till kulturhuset mitt i centrum. Östersunds kommun vill satsa drygt 18,7 miljoner på detta varav hälften ska finansieras med bidrag ur EU:s strukturfonder.

Annons

Totalt kommer projektet att skapa 25 nya jobb liksom en handfull nya företag.

Här ska även byggas en ny entré med uteservering under sommartid. De pratar om stans bästa ”solsida” med ett trevligt utbud av mat och dryck.

Det händer med andra ord saker runt Stortorget och Storsjöteatern. I projektansökan till Nutek skriver kommunen att

Ofta i ansökan skriver de om ”samspel mitt i centrum” och det är kommunen som är initiativtagare till projektet men här ingår också Folkets hus och föreningar.

Det sägs även att ”Storsjöteatern – kulturhuset mitt i centrum – kommer att finansiera aktiviteter som inte ingår i kommunens ordinarie verksamhet”.

Storsjöteatern drivs nu av Folkets hus. I deras anbud finns utvecklingsidéerna väl skissade, det var också de idéerna som kommunen köpte.

Folkets hus pekar på fyra verksamhetsområden.

Konst: här pratas om både nationella utställningar såväl som lokala inom olika genrer, vernissager med möjlighet till besök i cafeterian och möjligheter till samarbete med Färgfabriken.

Teater & Nöje: Riksteaterns utbud ska förstärkas med lokala såväl som nationella föreställningar. Utbudet ska spegla mångfald och locka breda målgrupper.

Storsjöteatern ska göras till ett Digitalt hus med digital bio som i sig ger möjlighet till livesändningar från hela världen, exempelvis opera från Metropolitan i New York.

Det ska satsas mycket på restaurangdelen också.

Cafeterian ska göras fräschare och mer tillgänglig med ett utökat utbud. En lunchservering ska öppnas i foajén för allmänheten och där sneglar de på Teaterkaféet som ligger utanför Idunteatern i Umeå.

Konferens: Här ska Folkets Hus genom sina bokningskanaler och ett gott samarbete med hotell Clarion öka beläggningen avsevärt.

Det var endast två anbud som lämnades till Östersund kommun om driften, förutom Folkets hus var det företaget Avaregi AB som skött driften av Storsjöteatern sedan september 2003.

De begärde också en överprövning kring upphandlingen då de inte ansåg att konkurrensförhållandena anbuden emellan varit rättvisande, eftersom Folkets hus har kommunala bidrag.

Kommunen slår i sitt yttrande fast att Folkets hus lämnade ett lägre anbud och de hänvisar till de kriterier de tagit hänsyn till, verksamhetsidéer, pris och referenser.

Men kommunen tillstår att de betalar uppdragsersättning till Folkets hus, men de säger även att ersättningen ska vara helt avvecklad 2011.

När Folkets hus byggdes 1982 gick kommunen i borgen med 16,7 miljoner kronor.

AvaRegi AB skriver att kommunen är i dag största hyresgäst med olika kommunala verksamheter på Folkets hus. Vidare har verksamheten under åren subventionerats med miljonbelopp.

Men länsrätten avslog yrkandet om överprövning.

Mer läsning

Annons