Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring felbehandlad efter idrottsskada

Socialstyrelsen ger ortopedkliniken på Östersunds sjukhus allvarlig kritik efter att en 17-åring fått bestående funktionsnedsättning efter en felbehandlad idrottsskada.

Annons

LT har tidigare berättat om 17-åringen som fick en fotledsfraktur i samband med en idrottsutövning.

Han opererades och det sattes in platta och skruvar för att fixera benbrottet. Underbenet gipsades och 17-åringen ordinerades högt läge med benet.

Han hade väldigt ont och det sattes in smärtlindring med Keda, alltså kontinuerlig lokalbedövning via ryggmärgskateter.

Men under de två första dygnen fick 17-åringen väldiga smärtor trots Keda och planerna på att plocka bort de smärtstillande medlen sköts upp.

Ortoped tillkallades flera gånger, däribland läkaren som hade opererat, och han uteslöt någon akut inflammation eftersom patienten hade normal rörlighet i tårna och normala pulsar i fotens artärer.

Men efter två dygn konstaterades ändå att det handlade om inflammationer och efterhand blev det tydligt att delar av muskulaturen i främre och yttre delarna av underbenet hade utvecklat vävnadsdöd.

17-åringen opererades ytterligare flera gånger, läkarna avlägsnade bland annat död muskulatur. Därefter blev han remitterad till universitetssjukhus för plastikkirurgisk åtgärd.

Fallet är anmält till socialstyrelsen, enligt Lex Maria, som nu har sagt sitt.

Det finns flera allvarliga brister och sjukhuset har också gjort avsteg från gällande regler.

Läkarna har inte heller tagit hänsyn till att 17-åringen fick smärtstillande medel när de skulle ställa diagnosen.

Socialstyrelsen konstaterar att verksamheten och inblandad personal inte har uppfyllt de krav som ställs i de angivna författningarna.

Verksamhetschefen vid ortopedkliniken har fått en lång lista med krav på rutiner som måste säkerställas för att inte detta ska hända igen.

Mer läsning

Annons