Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring får uppehållstillstånd

En 17-årig pojke i länet beviljas permanent uppehållstillstånd efter överklagande av Migrationsverkets beslut om utvisning till Migrationsdomstolen.

”Synnerligen ömmande omständigheter i det tidigare hemlandet”, är anledningen.

Annons

Migrationsdomstolen vid Länsrätten i Stockholm län upphäver alltså Migrationsverkets utvisningsbeslut och att 17-åringen ska beviljas uppehålls- och arbetstillstånd, flyktingförklaring och resedokument.
Som grund åberopar de hans skyddsbehov och synnerligen ömmande omständigheter.
17-åringen kommer från Somalia eller Tanzania, han har blivit bortförd av somalier och utsatts för övergrepp. I dag bor han i en ort i länet.
Intyg visar att han lider av posttraumatiskt stressyndrom och att självmordsrisken är påtagligt hög vid ett avvisningsbeslut.
I beslutet från domstolen skriver de också att 17-åringen blivit mycket nedstämd av att inte myndigheterna i Sverige tror på honom. Han går i skolan på dagarna, men orkar inte lyssna och delta i lektionerna.
Det skrivs också att han ska vid en bedömning ska betraktas som barn och de kan beviljas uppehållstillstånd även om de omständigheter som kommer fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd ska beviljas vuxna personer.
Faktorer som barnets framtida utveckling och livskvalitet ska också vägas in liksom vårdmöjligheterna i hemlandet och de ekonomiska åtaganden som kan bli följden om ett uppehållstillstånd beviljas.
– Det är i målet ostridigt att han är ett minderårigt barn som kommit ensam till Sverige, skriver Migrationsdomstolen. Han lider av diagnostiserad svår psykisk ohälsa.
Han har dessutom utsatts för övergrepp, har hörselproblem, malaria samt är diagnostiserad med latent tbc.

Mer läsning

Annons