Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring dödshotade polis

När polisen skulle ta fast ynglingen som misstänks för flera av de falska bomblarmen i Östersund hotade han att döda polisen.

Annons

Två 16-åriga killar åtalas för flera fall av falskt larm. De två ynglingarna var aktiva i höstas när Östersund råkade ut för flera falska bomblarm. En av de två ynglingarna är åtalad för falskt larm vid ett tillfälle, den andre är åtalad för tre falska larm samt misshandel och olaga hot. Under två veckor i höstas fick polis och räddningstjänst arbeta med fyra falska bomblarm under loppet av två veckor.


Det var den 7 november bara några dagar efter det första och uppmärksammade falsklarmet utanför Lidl i Östersund som de två ynglingarna satte fast en lapp med texten bomb och pang 15:30 på en låda. Lådan placerades på Midgårdsgatan utanför Högboms el. Efter att lådan placerats ut ringde en av ynglingarna till larmcentralen och påstod att det fanns en bomb på Midgårdsgatan i centrala Östersund.


Åklagaren menar att pojkarnas agerande föranlett onödiga säkerhetsåtgärder genom att polis kallats till platsen, området spärrats av och bombtekniker tillkallats från Stockholm.
Senare under samma kväll ringde den ene av ynglingarna till larmcentralen och påstod att en bomb skulle sprängas vid Lillänge köpcentrum i Östersund. Den 25 november ringde samma pojke till larmcentralen och påstod att det stod en låda med texten bomb utanför restaurang Matkällaren på Rådhusgatan. Ynglingen som ringt in det falska larmet påträffades av polis utanför Matkällaren.

När polisen skulle ta med ynglingen till polisstationen för kroppsbesiktning tog ynglingen till våld. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha knäat polisen i magen och sagt till polismannen att denne skulle dö.

Dessutom är 16-åringen misstänkt för två fall av olaga hot och en misshandel. Det var i maj 2008 som ynglingen vid två tillfällen hotade två andra unga män. Dessutom är han misstänkt för att ha misshandlat en annan kille genom att knäa, slå och sparka honom.
För någon vecka sedan åtalades två unga kvinnor för bomblarmet utanför Lidl.

Mer läsning

Annons