Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 åtalade – kroghärvan i rätten

/
  • Direkt efter Yran påstods att O'Learys var stängt för renovering till den 27 augusti. Men det stod snart klart att det var nån lurt i görningen.

Nu har den första delen i rättegången om kroghärvan behandlats av tingsrätten, där totalt 15 personer står åtalade för ekonomisk brottslighet.

Annons

Tisdagen handlade bland annat om bolaget som var det näst sista bolaget att driva O'Learys.

– Det är svårt att ljuga när man kommer ner på detaljer och därför har jag tvingats gå in på detaljer, säger kammaråklagare Katarina Becker, i sin slutplädering.

Men den så kallade krogprofilens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja menar att hans klient inte alls ljuger och att det inte är något konstigt att i efterhand lämna uppgifter och förklaringar när det har kommit att handla mycket om just detaljer.

– Det har åklagaren inte riktigt kunnat slå hål på, säger han.

Katarina Becker anser att, utifrån det som kommit fram i utredningen och tagits upp i rätten, står klart att krogprofilen är den person som upprättat de aktuella falska fakturorna hon anser har förekommit, bland annat för discjockeys och artister som anlitas.

– Det finns bara en mall som använts och den har funnits i hans dator som är lösenordskyddad, säger Katarina Becker.

Henrik Olsson Lilja anser att åklagarens linje visar på flera brister. Han tycker bland annat att Katarina Becker ställt ledade frågor till experter från Skatteverket när de hörts med anledning av den skatteutredning som gjorts.

– Det gör att bevisläget försvagas. Jag vill att rätten ska ha det i åtanke, säger Henrik Olsson Lilja.

Försvarsadvokaten trycker också på att det i samband med att konkursförvaltaren för det aktuella bolaget hördes kommit fram att krogprofilen visat sig vänligt inställd till att hjälpa förvaltaren att ta fram uppgifter i samband med bolagets konkurs.

Han ställde frågan "var han tillmötesgående" när förvaltaren Lars Ederwall hördes efter lunch.

– Ja det vill jag säga. Det handlade ju om 35 personer som skulle ha lönegaranti. Han var väldigt öppen och hjälpsam, säger Lars Ederwall.

I och med det tycker försvarsadvokaten att det vore hårt att döma hans klient för bokföringsbrott.

På onsdagen fortsätter rättegången och tar då upp ett annat åtal som kom i början av maj som bland annat rör den krogägare som var försvunnen men kunde gripas i Norge i i februari.

Mer läsning

Annons