Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 personer i länet har begärt ersättning för inställda operationer

Totalt har 13 personer begärt ersättning för inställt besök eller inställd operation på kirurgen vid Östersunds sjukhus.

12 288 kronor har betalats ut.

Annons

Det är kostnaden för det 10,5 månader långa försöket inom verksamhetsområde kirurgi.

Landstingsfullmäktige har bestämt att kirurgiområdet skulle vara ett testområde för ersättning.

Ersättning ska betalas ut om ändring meddelas senare än dagen före planerat besök och senare än fyra dagar innan inläggning/inställd operation. Den ekonomiska ersättningen skulle gälla utgift för sjukresa och eventuell parkering, inkomstbortfall för patienten, följeslagare till barn och ungdom under 20 år, följeslagare till vuxen, för egen företagare samt merkostnad för barnomsorg.

Nu har verksamheten ställt samman resultatet.

Patienterna har främst drabbats av inställd operation, ingen har ansökt för inställt besök och endast enstaka för inställd scopi.

Av de som blivit strukna från operation är absoluta merparten polikliniska operationer för godartade sjukdomar.

– Detta är en naturlig följd av att inneliggande patienter, elakartade sjukdomar och akuta ingrepp medicinskt prioriteras högre, skriver verksamhetschefen Eva Lundgren.

Nu väntas landstingsstyrelsen bestämma sig för att landstingsdirektören ska få i uppdrag att analysera konsekvenserna om alla verksamheter i landstinget ska erbjuda ersättningar. Det ska i så fall hanteras i landstingsplanen för år 2011.

 

Mer läsning

Annons