Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

110 olika svampar visades på Jamtli

/
  • Karin Kellström ordförande i Östersunds mykologiska förening menar att doften från en svamp är ett sätt att kolla om den är ätlig.
  • En blandad kompott av svampar visades på Jamtli, men många av dessa ska man låta stå kvar i skogen eftersom de är giftiga.

Runt 110 olika svampar kunde Östersunds mykologiska förening visa på en svamputställning under söndagen på Jamtli.

De flesta hade också plockats i Jämtland.

Annons

Det är fjärde året i rad som Svampens dag anordnas gemensamt i Sverige, Norge och Danmark.

Förhoppningen är att första söndagen i september ska ägnas åt svamp antingen genom att man själv plockar svamp eller lära av ad andra samlat in eller berätta om svamp.

På Jamtli fanns föreningens ordförande Karin Kellström och Birgit Ström på plats för att berätta och visa alla olika svampar som kan plockas i vårt län.

Här fanns både ätliga och giftiga svampar.

– Det kan exempelvis tyckas lätt att blanda ihop den vita giftiga flugsvampen med en snöbollschampinjon, säger Birgit Ström, men snöbollschampinjonen är brun på undersidan medan flugsvampen är vit.

Hon pekar även på att den bruna flugsvampen, som man inte dör av men som ändå ger allvarliga förgiftningssymtom, är lätt att förväxla med en fjällskivling.

Men många matsvampar ger kulinariska upplevelser, det ska man komma ihåg. Det gäller bara att skaffa sig kunskap så det inte slinker med några giftiga svampar i korgen.

Det kan man passa på att lära sig en sådan här dag. Ett sätt var att ta med sig sina svampar till dessa kunniga människor på plats för en bedömning.

Mer läsning

Annons