Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

105 miljoner sämre än väntat för landstinget

Nu är landstingets resultat för 2008 klart: Minus 95,9 miljoner kronor. Det betyder 105,5 miljoner sämre än budget!

Annons

Landstingets årsredovisning är med andra ord en dyster läsning. Nu kommer de ändå att åberopa att synnerliga skäl, för de 40 miljoner av pensionspengarna som spekulerades bort, och därmed få ner resultatet till minus 72,2 miljoner.

Landstinget menar att det handlar om en extraordinär händelse beroende på den extrema utvecklingen på finansmarknaden.

Landstinget i Jämtland redovisar ett negativt ekonomiskt utfall för 2008.

Det är första gången under 2000-talet som de redovisar ekonomiskt underskott om man bortser från strukturella kostnader i samband med ”Karolinaprojektet” för några år sedan.

Resultatet beror främst på sänkta intäkter och ökade kostnader, främst personal, stafettläkare och riks- och regionvård.

Enligt det lagstadgade balanskravet ska 72 miljoner av det ekonomiska resultatet återställas under en treårsperiod.

En särskild åtgärdsplan för hur återställande ska ske kommer att bestämmas av landstingsstyrelsen och som landstingsfullmäktige ska besluta om i juni 2009.

Det ställs alltså stora krav på verksamheterna som för närvarande sliter med omställningsarbetet för att komma ner i kostnader eller kanske kunna tjäna mer pengar.

God hushållning betyder för Jämtlands läns landsting ett årligt överskott på 65 miljoner.

Omställningsarbetet ska resultera i sänkta kostnader på minst 100 miljoner, pengarna som frigörs ska användas för riktade satsningar medan resten ska förbättra finanserna.

Landstingets pensionsskuld till sina anställda var vid årsskiftet 2,7 miljarder kronor.

I årsredovisningen berättas utförligt vad som hände med de 40 förlorade miljonerna i landstingets pensionsportfölj.

Obligationen köptes 2005 och gavs ut av Sigma Finance, ett finansieringsinstitut med högsta kreditbetyg AAA från världens två största kreditvärderingsinstitut.

Bolagets verksamhet omfattade upplåning från stora institutioner i världen som sedan placerades i en värdepappersportfölj.

Landstinget beskriver i årsredovisningen Sigma Finance stabila ekonomi nästan ända fram till konkursen som framkallades av den likviditetskris som uppstod.

Osäkerheten på världens finansmarknader medförde att bankerna i stor utsträckning slutade att låna ut pengar till varandra.

I likhet med många andra aktörer blev det allt svårare för Sigma Finance att hitta ny finansiering allteftersom deras lån förföll.

Konkursen var ett faktum och landstinget skrev ner obligationen till noll i 2008 års bokslut.

, skriver de.

Mer läsning

Annons