Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 lägenheter blir seniorbostäder

Östersundsbostäder har beslutat att dra igång en storsatsning på bostäder för äldre. Bland annat ska lägenheter i det nuvarande beståndet reserveras och bli så kallade seniorboenden.

Annons

I dagsläget har Östersundsbostäder inga speciella bostäder för äldre men i måndags fattade bolagets styrelse beslut att satsa stort på seniorbostäder.

I Östersundsbostäders version så kallas seniorboendena för bonusboenden och är till för människor som fyllt 60 år och som inte har några hemmavarande barn.

Boendena ska passa de som vill ha lite mer service, bättre tillgänglighet samt extra trygghet och gemenskap.

Östersundsbostäder räknar med att i ett första skede etablera cirka 100 bonusbostäder. Bostäderna ska komma till på tre olika sätt. Det första är genom att bygga helt nya lägenheter.

Östersundsbostäder planerar just nu för 12 nya bonusbostäder i Fjällmon, Torvalla, där inflyttning beräknas till sommaren. Det andra sättet är genom ett köp av ett hyreshus i Torvalla som i dag ägs av bostadsföretaget Vestibulum. Det tredje sättet att etablera bonusbostäder för äldre, ska ske genom att reservera bostäder i det ordinarie lägenhetsbeståndet.

– Det är en stor efterfrågan efter den här typen av bostäder och vi har gjort en inventering bland våra fastigheter vilka som kan vara lämpliga för sådana här boenden, säger Östersundsbostäders vd Bengt Rådman.

Tanken är att Östersundsbostäder ska reservera ett antal lägenheter på Solliden, i centrala Östersund och i Torvalla.

När någon i trappuppgången flyttar ut ska lägenheten reserveras för en äldre person som kan flytta in.

– De fastigheter som vi har definierat för ändamålet är lättillgängliga och har nära till service, säger Bengt Rådman.

Han förklarar att tillgängligheten handlar om att det inte ska finnas några fysiska hinder för att nå ytterdörrar, parkeringar, garage och så vidare.

Alla hus har hiss, vida dörröppningar och stora toaletter. Ett annat kriterium är att det ska gå att köra bil ända fram till ytterdörren.

Tanken är att de första 100 lägenheterna ska ses som ett test för att eventuellt gå vidare och etablera fler bonusbostäder framöver berättar Bengt Rådman.

Mer läsning

Annons