Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 namn mot uranbrytning

/
  • Monica Persson, ordförande  i föreningen Nej till uran i Storsjöbygden, står och pratar med en besökare som heter Aron Schug. Han är musiker och droppade förbi för att berätta att han skrivit en låt som heter ”Gräv  i Bryssel (inte här)”Foto: Håkan Luthman

Tusen namn var målet till den lista som uranmotståndarna ville lämna till EU-ministrarna. Nu är målet uppfyllt och i går samlades de i Badhusparken innan demonstrationen.

Annons

Det var ganska lugnt i Badhusparken under fredagen där Nätverket för global fred och demokrati höll till innan avfärd mot Åre.

Samlingen var till för att bland annat informera om alternativa energikällor, möjligheter till energibesparing, kärnvapen och kärnkraftens risker, försäljning av närproducerad mat och kanske främst riskerna med uranbrytning.

– Jag har gett de olika organisationerna en möjlighet att göra någonting ihop under samma paraply, nu kommer de fortsätta med sina respektive arbeten i frågan, säger samlingsledaren Kick Leijnse.

Monica Persson, som är ordförande i föreningen Nej till uran i Storsjöbygden och med på plats, säger att allt handlar om informationsspridning. Redan 2008 gjordes en namninsamling mot uranbrytningen och då var det nästan 5 500 personer som skrev på.

– Vi måste vara lite som en nagel i ögat på de bolag som vill påbörja uranbrytning i Jämtland, säger hon.

Mer läsning

Annons