Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny forskningsstudie visar: Renskötande samer vill ha en mer tillgänglig sjukvård

Renskötande samer eftersöker en mer flexibel sjukvård, enligt en avhandling som presenterats vid Umeå universitet. Vid intervjustudier ska det ha framgått att man anser man att hälso- och sjukvårdspersonal har bristande kunskaper om deras behov.

Annons

Kunskapsbristerna ska enligt invervjustudierna påverka hälsan negativt bland renskötarna samt skada deras förtroende för sjukvårdspersonalen. Bakom avhandlingen står Laila Daerga från Valsjöbyn i Krokoms kommun. Hon kommer själv från en renskötarfamilj och har jobbat som nattsköterska på Åsele sjukstuga. I dag är hon doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Enheten för epidemiologi och global hälsa, på Umeå universitet, och ska disputera med avhandlingen på fredag.

– Vi har undersökt renskötande samers erfarenheter av svensk hälso- och sjukvård. I intervjustudier framkom hur renskötare önskar att hälso- och sjukvården var organiserad mer som en skoterverkstad, med flexibla öppettider och där deras vårdbehov kan tillgodoses med hänsyn till renskötselarbetet. Rent konkret skulle det innebära att hälso- och sjukvården, och speciellt primärvården i glesbygd, införde flexiblare öppettider, säger Laila Daerga i ett pressmeddelande.

Avhandlingen kretsar kring renskötares arbetssituation som är beroende av både vädret och djuren. Forskningen ska bland annat visa att man bör öka sjukvårdspersonalens kunskap om renskötande samers relation till både renen, livsstilen och kulturen.

– Det är viktigt för hälso- och sjukvårdspersonal att förstå vad det innebär att renen är i centrum. För renskötande samer kretsar allt kring renen, den är ett levebröd samtidigt som renskötseln är en livsstil. Renskötsel är en areell näring och man är beroende av vädret. Renskötare är en grupp som löper hög risk för olyckor och skador men är samtidigt verksamma på platser långt från hälso- och sjukvårdsinrättningar, säger Laila Daerga.

-----

Läs mer:

Saman Ghoddos skräckresa – kollapsade på flygplan: "Vet inte hur länge jag legat där"

Antalet fjällräddningar ökar i Jämtland

Region Jämtland Härjedalen gör Youtube-serie om sex – riktar sig till unga nyanlända

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons