Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med betoning på all

Det finns ett hus i här i stan. Man kan ha varit där av många anledningar, men vissa av dessa håller man tyst om.

Annons

Att anmäla en försvunnen cykel är ju inget att hymla om, men om man liksom jag hamnat där av andra orsaker skrävlar man inte om det så våldsamt.

Byggnaden jag syftar på är förmodligen en av landets fulaste. Hade den byggts nu vore tidningarnas insändarsidor fulla av ilska mot det stygga byggnadsverket. En 20 meter hög låda med skitiga rutor och en sanslös färg. På sjuttiotalet var tydligen allt möjligt. I Stockholm rev klåfingriga politiker stans själva själ och här i lilla Östersund ville man såklart inte vara sämre, utan den förmodligen fulaste kåk som någonsin byggts växte ur jorden. Nu ser den mest ut som ett rostigt vrak, men enligt uppgift består fasaden av kopparplåt, som arkitekten lyckades få tillståndsgivarna att tro att den skulle ärga och bli grön med tiden. Ett ordentligt misstag skulle det visa sig.

Fasaden blev inte grön utan fortsatte att vara så där öststatsskitig år ut och år in. Lite klotter på fasaden gjorde byggnaden snyggare, mer livlig. Men nu ska huset bli lika ödsligt inuti som utanpå. Efter en massa år ska polisen flytta och jag har inte hört vad det ska bli av kåken. Jag pratade med en bekant häromdagen och hon var helt på det klara med vad som borde ske med det övergivna polishuset.

Ett allaktivitetshus med betoningen på all skulle ha en större dragningskraft än sportarenor och björntänder. Ju mer jag har tänkt på vad hon sa desto mer övertygad blir jag om att hon har rätt. Jag har ingen aning om hur lokalerna ser ut förutom i det sex kvadratmeter stora rum jag tillbringade en natt för 30 år sedan. Men det här huset har säkert allt. Rum som skulle bli perfekta som replokaler för band, rum där de som gillar att väva kunde ställa upp sina vävstolar. Poliser gillar att hålla sig i form så jag antar att det finns sporthall och gym som skulle kunna utnyttjas av dem som gillar sånt. Ett café finns. Lokaler för dansträning finns säkert. Det kanske finns en simhall också. Jag tror att i gamla polishuset finns något för alla. Inte bara för ungdomar. Man kanske skulle kunna kalla kåken ett allgenerationshus där alla oavsett ålder eller intresse ska kunna hitta något som intresserar dem. En björntand skulle kanske vara bra, för att visa att Östersund ligger i arkitektonisk framkant. Förmodligen skulle en tand inte bli en fråga för alla. Däremot skulle ett allgenerationshus bli det.

Och om generationer stöttes och blöttes såg de äldre att unga i allmänhet inte är ogudaktiga knarkare och de yngre fick lära sig att äldre faktiskt är människor – fastän lite äldre. Det här är ju så klart en vision som kommer all sluta som en tanke i min och min bekants skallar, men erkänn att det vore betydligt charmigare med en stad som tog alla på allvar. Inte bara dem som gillar att åka skidor fort.

Mer läsning

Annons