Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människomöten, hot, missbruk och stölder – en vanlig arbetsdag för väktaren Hasse

/
  • Dagen är till ända. Hasse har precis låst en av entréerna till Kärnans köpcentrum och kan börja tänka på refrängen av sin långa arbetsdag.
  • Upplåsning av Coop forum i Lillänge hör till förmiddagsrutinerna.
  • Punktlighet är A och O i Hasses jobb. Ska Coop konsum låsas upp 08.00 så är det prick åtta som gäller, inte en minut över.
  • Z-toaletten ska kontrolleras ett antal gånger per dag så att den inte används i andra syften än för just toalettbesök.
  • Kommunikationsradion gör ljud ifrån sig. Ett bråklarm hos en kund kräver ofta en snabb insats. Den här gången däremot var det inte någon kritisk situation.
  • De brukar träffas ett antal gånger per dag, kollegorna Johan och Hasse. Antingen för att hjälpa varandra med olika sysslor eller bara stämma av så att allt är lugnt.
  • Det Hasse gillar mest med det här jobbet är bland annat friheten. Har en minut över kan ta sig tid att lyssna lite på sin ljudbok eller göra ett kort ärende.
  • Varje besök hos de olika kunderna måste registreras. Både när han går in och när han lämnar stället.
  • Dagen är till ända. Hasse har precis låst en av entréerna till Kärnans köpcentrum och kan börja tänka på refrängen av sin långa arbetsdag.

Arbetet som väktare är många gånger påfrestande. Stress, hot och våld är vanliga inslag i jobbet. Men kontakten med människor och friheten väger upp. LT har följt Securitasvakten Hasse under en helt vanlig arbetsdag.

Annons

06.40: Tjugo minuter innan ordinarie arbetstid kommer Hasse till jobbet. På Securitas huvudkontor i Östersund brukar det bli en kopp kaffe, en macka och lite bläddrande i tidningen innan Hasses arbetsdag på nästan 12 timmar drar igång.

Det är nästan på dagen tio år sedan han av en slump klev in i väktaryrket. Hasse hade arbetat som dörrvakt i södra Sverige och blev efter flytten till Östersund uppringd av en chef på Securitas. På den vägen är det.

07.03: Arbetsdagens första uppgift blir att besöka ett företag och kontrollera att ett larm som gått under natten har blivit korrekt återställt.

Hasse berättar att många av de utryckningar han åker på är ganska odramatiska och handlar om olika typer av fellarm. Men det kan hetta till också.

– Jag bär skyddsväst varje dag på jobbet, säger han och berättar att han vid ett otal tillfällen har blivit hotad. Flera gånger till livet och vissa gånger med kniv eller andra tillhyggen.

Hotbilden gör att han inte så gärna vill gå ut med både för- och efternamn.

– Eftersom det förekommer att man hotas till livet så känns det lite obehagligt om alla känner till vad man heter, säger Hasse.

07.23: På väg till nästa jobb lyssnar Hasse på en ljudbok. Just nu är det andra delen i Arn-trilogin, Tempelriddaren av Jan Guillou.

– Det jag gillar mest med det här jobbet är kontakterna med människor men också friheten, säger Hasse och menar att han om han har en minut över kan ta sig tid att lyssna lite på sin ljudbok eller göra ett kort ärende.

07.51: Hasse passar på att snacka lite med personalen innan han prick klockan 08.00 ska låsa upp dörrarna till Coop konsum i Mittpunkten.

Hasses förmiddag handlar en hel del om att åka runt och genomföra olika tidsbestämda uppdrag som att hjälpa till med upplåsning hos näringsidkare eller andra rutinuppdrag.

– Samtidigt har man ju larmövervakning hela dagen. Kommer det ett inbrottslarm eller ett bråklarm så åker jag ju på det, säger han.

09.00: Upplåsning av Coop forum-butiken i Lillänge.

09.34: Kort snack med kollegan Johan som arbetar som ordningsvakt i Kärnan, Mittpunkten och vid busstorget.

09.42: Dags för en säkerhetsrutin på ett hemligt objekt i centrala Östersund.

Efter de tidsbestämda rutinuppdragen på förmiddagen börjar Hasses mest tidskrävande uppgift för dagen. Ronderingen.

– Det går i princip ut på att besöka våra kunder, prata lite med personalen, visa att vi finns och på så sätt jobba förebyggande.

Till Hasses dagliga besöksmål hör SJ, Apoteket, tingsrätten och turistbyrån såväl som Swedbank, Hemköp samt ett flertal andra butiker i centrala Östersund.

10.20: Hasse besöker tågstationen för att kolla att allt är lugnt där. Han tar också en sväng förbi tingsrätten innan det är dags för lunch.

11.15: Lunchrast.

12.00: Ronderingen fortsätter för Hasse. Han gör besök hos bland annat HM, Lindex, Din sko och Swedbank. Även den offentliga Z-toaletten ska ronderas.

– Jag har ett antal besök där under dagen. Det händer att det samlas en del missbrukare som låser in sig. Då får man be dem gå därifrån helt enkelt.

Eftersom han arbetar i centrala Östersund så träffar Hasse många som lever i olika former av missbruk.

– Efter tio år med det här jobbet känner man de flesta, säger han och berättar att det inte alltid är en lätt grupp att handskas med men att han lärt sig under årens lopp.

– De vill ju testa en när man är ny. Och det är klart att om en person kommer fram och säger att han ska plocka dig. Du är 20 år och han är 40, då är det inte så roligt.

Även om en del missbrukare kan ställa till problem så tycker Hasse ändå att han har många givande kontakter med dem.

– De senaste åren har det gått åt ett antal missbrukare i överdoser och annat. Vissa av dem saknar jag faktiskt. De var riktigt bra människor som hjälpt mig flera gånger.

14.07: Hasse går in på turistbyrån och pratar med Anna och Malena. De tycker det känns tryggt att få besök av en väktare några gånger under dagen.

– Det är en trygghet för oss att inte behöva ta tag i problemen själva, säger Malena.

14.21: I klädbutiken MQ verkar allt lugnt. Hasse slår en blick i lokalen. Han noterar vilka som finns där inne och säger att han ofta brukar upptäcka om det är något som inte stämmer.

– Jag läser folks beteendemönster när jag kommer in i en butik. Om jag ser att någon beter sig på ett speciellt sätt så blir jag mer uppmärksam. Det kan till exempel vara att de tittar sig över axeln eller att de försöker undvika mig. Då slår jag på varningsklockorna.

14.44: Hasse träffar återigen sin kollega Johan för att byta några ord om dagens händelser.

14.50: Hasses kommunikationsradio gör väsen av sig. Ett bråklarm hos en kund.

– Bråklarm innebär att personalen känner sig otrygg på något sätt, förklarar han.

Larmet visar sig vara ett fellarm och Hasse behöver inte åka dit.

15.10: På Z-toaletten är allt lugnt och ronderingen fortsätter. Eftermiddagen avslutas på ett omvänt sätt som den börjat. Det vill säga att Hasse hjälper ett antal kunder vid stängning.

18.00: Dags för köpcentrumet Kärnan att slå igen sina portar. Resten av arbetspasset blir relativt lugnt för Hasses del.

18.40: Arbetsdagen avslutas på kontoret där den började. Hasse tar av sig sin skyddsväst och lägger ännu en dag till handlingarna.

Annons