Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsa böcker – ett straff och sjukdomstillstånd

Tidningsrubriken fick mig att hoppa till: Smugglade kokain döms till läsning. Det var ett nytt straff i Brasilien.

Annons

22-åringen från Jönköping ska varje dag mellan klockan 14 och 17 infinna sig på biblioteket och läsa svenska författare som Harry Martinson och Selma Lagerlöf.

Artikeln berättar inget om hur kokainsmugglaren tog emot sitt straff. Kanske brottslingen reagerade som Tomas Brolin. När den berömde fotbollsspelaren bröt benet och fick frågan om han skulle ägna konvalescenstiden åt att läsa böcker, kom det förnärmade svaret:

Så sjuk blir jag aldrig.

Kvinnor – kulturbärare. Hur kommer det sig att vi är så förbaskat fördragsamma med dumheten bara för att den kommer från idrottsmän? Det finns bokläsande idrottsmän som Stefan Holm men tyvärr tycks regeln vara Tomas Brolin eller sådana som i likhet med Björn Borg aldrig lämnade serietidningsnivån.

Det är bara att konstatera: att läsa böcker ses av alltför många svenskar som ett straff eller sjukdomstillstånd. Karlar är sämst på att läsa litteratur, de nöjer sig med manualer och på sin höjd managementböcker. För mannen har en bokskog bara en betydelse.

För kvinnor är det annorlunda. Det är kvinnorna som i dag bär upp vårt kulturliv. Utan kvinnor skulle folkbibliotek och föreläsningsaftnar vara folktomma. Utan kvinnor skulle Sverige stanna.

Förakt för bildning. Det finns bland män, antingen de är politiker eller företagsledare, ett närmast förakt för boklig bildning och böckernas värld. Och i förlängningen en utbredd brist på respekt för kunskap. Jag har träffat människor som inte tror på något eller litar på någon, utom Al Gore. Sådant folk är ju helt tydligt ute och cyklar. Själv har jag en närmast fundamental övertygelse om människans förmåga att förändra världen. Redskapen för denna förändring hittar jag i böcker, tidskrifter, dagstidningar och radions P1.

Det fanns en inte alltför avlägsen tid när regeringen bestod av kvalificerade akademiker och bildade arbetare. De kom att ersättas av mestadels halvbildade men mediala fullblodspolitiker. Kruxet med dem är att de inte tycks lägga märka till, eller riktigt bry sig, att Sverige sackar efter.

Dyster rapport. Nu i veckan kom ytterligare en dyster rapport om den utförsbacke som heter svenska gymnasieelever. Enligt den internationella studien Trends in International Mathematics and Science Study har svenska elevers kunskaper i matte och fysik markant försämrats de senaste 13 åren. I matematik ligger vi nu näst sist.

Detta är bara en av många rapporter där svensk skolpolitik får bakläxa. Det är ett faktum att kunskapsinlärning har tonats ner till förmån för något diffust socialt experiment. Annan internationell statistik visar att svenska elever är bland de värsta när det kommer till skadegörelse och stöld.

Citatet ovan är hämtat från David Eberhards bok I trygghetsnarkomanernas land som, med mitt utländska utanförskapsperspektiv, är något av det mest angelägna som skrivits om vårt land under senare år.

Läs den! Nu närmar sig julen som är den högtid då vi alla gladeligen överskattar våra släktingars, vänners, grannars och kollegers intresse för böcker.

Ett nyårslöfte som skulle leda till ett bättre Sverige lyder: Det räcker inte med att få, köpa eller låna böcker, man måste läsa dem också.

Mer läsning

Annons