Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurser lockar allt fler till fjällen

/
 • Skidor med särskilda bindningar och stighudar gör det enkelt att utan lift ta sig uppför fjället. Fler och fler upptäcker detta och kan ta del av sluttningarna.
 • Skidor med särskilda bindningar och stighudar gör det enkelt att utan lift ta sig uppför fjället. Fler och fler upptäcker detta och kan ta del av sluttningarna.
 • ”Vi ska få en trettioårskris nästa år, Jacob och jag”, säger Jacob Grenabo och flinar. ”Vi har planer på att gå Haute route mellan Chamonix och Zermatt, så kursen är ett led i förberedelserna inför det.”
 • Jacob Holmqvist och de andra deltagarna har under tre dagar lärt sig grunderna i att röra sig uppe på fjällsluttningarna. Bland annat har stor fokus lagts runt lavinsäkerhet. Chrisitian Engene ansluter till gruppen och gör dem sällskap under dagens sista klättring.
 • En av dagens två fikapauser tas bakom uppspända vindsäckar i dalen    mellan Getryggen och Sönner Tväråklumpen. Några plötsliga vindbyar sprider en del utrustning som hjälmar och handskar runt rastplatsen.
 • Emil Roddar stortrivs med jobbet som kursledare och fjällguide. ”Syftet med kurserna är att inspirera människor att efter kursen kunna ge sig ut på egen hand”, säger Emil.
 • Fin kallsnö har samlats på Getryggens nordsida. Jacob Holmqvist från Karlstad gör sitt bästa för att lämna djupa spår i den orörda snön.
 • Åsa Forsman fäster stig-hudarna för en sista klättring innan bastu och middag väntar på fjällstationen. Hon och Nick Schlaepfer passar på att gå både randonnékursen samt en vinterfjällskurs när de är i Jämtland.

1409 meter över havet. En vass sol från en klarblå himmel och kall vind som sliter i färgglada kläder.
Deltagarna i randonnékursen tittar hänfört på utsikten.

Annons

Söderut syns det mäktiga Sylmassivet och en bit bortom tornar Helags upp sig. Här från toppen av Sönner Tväråklumpen är vyn minst sagt slående. Som en bild tagen ur en turistbroschyr av bästa sort. Kanske är det drömmen om bilder som dessa som lockar fler och fler besökare in i den jämtländska fjällvärlden.

Det är till stor del en ny kategori människor som börjar hitta till fjällen. Förstagångsbesökarna ökar och de är mer benägna att gå kurser för att känna sig trygga i fjällvärlden.

– Vi har försökt att höja vår servicenivå rejält och når därmed en större och bredare målgrupp, säger Anna Willén som är sportchef på Storulvåns fjällstation. Valfriheten har blivit större, nu kan man också äta restaurangmat på stationen men möjligheten att själv laga mat finns kvar. För några år sedan var sportlovet lågsäsong här men nu är det fullt med folk här under de veckorna. Barnfamiljerna lockas av en högre standard och att vi erbjuder speciella aktiviteter för barnen. Efterfrågan på kurser har ökat markant de senaste åren, och de som tidigare gått kurser återvänder tillsammans med vänner för att gå turer på egen hand. Vi ser också tydligt att det kommer mer nybörjare hit, just randonnékurserna har formligen exploderat.

Uppe på bergstoppen rycker kursdeltagarna stighudarna från skidorna, knäpper pjäxor och spanar ut lämpliga linjer utför berget. Kursledaren och fjällguiden Emil Roddar åker ner en bit för att kontrollera snön på sluttningen.

– Just den här sidan av berget är jättebra för kurserna, säger Emil Roddar och syftar på Sönner Tväråklumpens ostsluttning. Man kan välja lutning utifrån åkförmåga, längst söderut är det hyfsat brant för att flacka av ju längre norrut på sluttningen man kommer.

Jacob Grenabo väljer den brantare delen av sluttningen och försvinner nedåt med stora svepande svängar. Han är här tillsammans med kompisen Jacob Holmqvist och det är första besöket för de båda i Jämtlandsfjällen. De har en tidigare gjort flera skidresor tillsammans och funderar nu på att gå en randonnétur mellan Chamonix och Zermatt i Alperna.

– Det här känns som ett grymt komplement till vanlig alpin skidåkning, säger Jacob Grenabo nere vid den stora sten som är återsamlingspunkt för gruppen. Vi såg den här kursen för några år sedan och jag har kompisar som varit här tidigare, säger Jacob Holmqvist.

Sista delen av berget bjuder på lite flackare men oerhört fin surfåkning i den fasta kalla snön. Åkstilen skiljer sig, vissa tar det lugnt och svänger ofta men kursledaren Emil har bråttom och låter skidorna löpa rakt fram. Det är dags för dagens andra fikapaus och två vindsäckar spänns upp på skidorna för att skydda mot den tilltagande blåsten. Nick Schlaepfer har bara bott i Sverige sedan i maj då han bytte London mot Stockholm.

– Jag ville passa på att se en ny del av Sverige och få uppleva orörda berg, säger Nick. Tidigare har jag mest åkt i pister.

Nick Schlaepfer är i Storulvån tillsammans med Åsa Forsman och de ska utöver randonnékursen också gå en vinterfjällskurs på fyra dagar. Där får deltagarna lära sig att vistas dygnet runt ute på vinterfjället och nattlogin kommer att bestå både av tält och snöbivack.

De djupblå skuggorna blir längre när solen börjar sjunka. Gruppen håller god fart uppför sista stigningen. Emil erbjuder en bonustopp för de som orkar med ytterligare några höjdmeter. Hela den ambitiösa gruppen nappar på erbjudandet och vi sätter kurs mot mellantoppen på Getryggen, även kallad turisttoppen. En efter en åker deltagarna nerför och försvinner in i björkskogen ovanför fjällstationen. Väl tillbaka väntar en välförtjänt bastu och middag.

Mer läsning

Annons