Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterån håller på att växa igen

/
  • På andra sidan Ytterån var det ängar när Ulf Persson växte upp. Nu är det bara en ridå av hög sly.
  • Ytterån har blivit en grön djungel av allt sly som har växt upp här, säger radiomannen Leif Landin från Östersund, men bördig från byn.
  • Ytterån 1958.

– När jag åker till Ytterån, då brukar jag säga att jag ska hem till slyn. Det säger radiomannen Leif Landin, som är upprörd över att hans hemby håller på att växa igen.

Annons

– Jag undrar hur kommunfolket tänker när de låter turisterna passera på E 14 genom Ytterån utan att de får se hur vackert det är här. Nu tror de att byn bara består av en bensinmack och en korvkiosk. Allt annat är bara sly.

Leif Landin är född och uppvuxen i Ytterån. När han var barn såg han ut över hela byn från köksfönstret.

– Jag höll koll på Folkets hus, ishockeyplan och vad pojkarna i grannhusen gjorde. Nu tittar jag in i en grön djungel. Huset som ligger mitt i byn känns numera isolerat.

I sina program i Radio Jämtland försöker Leif att propagera i lättsam ton för att slyn i Ytterån och andra byar ska bort, men hittills har han inte fått något gehör.

– Jag tror inte kommunfolket bryr sig, om jag ska vara ärlig, säger han.

Ett annat problem som slyn för med sig är myggen.

– Myggplågan har blivit mycket värre på senare år och helt klart så beror det på slyn.

Leif berättar att han har ett vykort hemma över byn som är taget i slutet av 1950-talet.

– Jag brukar fråga folk om de kan gissa vilken by det är på bilden men alla går bet. Så annorlunda har det blivit sedan slyn har vuxit upp.

Bosse Söderback från Ytterån är lika irriterad han.

– För femtio år sedan röjde min far ägorna här. Efter det har ingen brytt sig om att Ytterån växer igen.

Bosse tycker att kommunen borde tänka på att Ytterån är en kulturbygd med en spännande historia, med tanke på brunnstiden.

– Nu är byn ett igenväxt mygghål, säger han.

Ulf Persson är också en irriterad bybo.

– De mesta av markerna häromkring äger kommunen, men de sköts inte alls. Blåser det ned något träd får det ligga kvar tills den ruttnar, säger han.

Samhällsbyggnadschefen inom Krokoms kommun är Kenneth Carlsson. Han säger att det är inte bara är Ytterån som är drabbat av kraftig slyväxt.

– Det gäller många byar inom kommunen och det är inte bara kommunen som är skyldig. Det finns många privat markägare som inte röjer sina marker.

Kenneth Carlsson säger att det för närvarnade inte finns några planer på att börja röja i Ytterån.

– Det skulle kosta stora pengar och det finns inga medel till det. Vi har haft diskussioner med byalaget i Ytterån och vi har förklarat situationen för dem, säger Carlsson.

Mer läsning

Annons