Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftprojekt får miljonstöd

Etableringen av Storrun vindkraftspark på lågfjällstopparna Storrun och Fösörun har beviljats drygt 26 miljoner kronor till forskning och merkostnader av Energimyndigheten.

Annons

Det skriver Borevind, investmentbolaget som äger och finansierar 20 procent av projektet, i ett pressmeddelande. De övriga 80 procenten ägs av den danska energikoncernen Dong energy.
Forskningsprojektet omfattar test och utvärdering av teknik som kan optimera styrningen av vindkraftverk i kallt klimat och minimera eller förhindra nedisning på vingar. Det omfattar också utvärdering av olika teoretiska modeller för beräkning av energiproduktion. Syftet med forskningsprojektet är att i framtiden kunna utforma effektivare vindparker i komplex terräng och kallt klimat.
Storrun Vindkraft  kommer att få ökade kostnader på 8,85 miljoner kronor för genomförandet av forskning- och utvecklingsaktiviter som i praktiken kommer att täckas av stödet. Övrigt stöd, 17,4 miljoner kronor, kommer att minska investeringskostnaderna för uppförandet av anläggningen.

Mer läsning

Annons