Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kommer att bli ett svart hål”

Biblioteket i Kluk stängs. Skolorna Västbygden och Ytterån hotas av nedläggning. Krokomsbostäder säljer fastigheter på mindre orter i kommunen och koncentrar sig på centralorterna.

– Det är förjävligt ... allt som de håller på med nu, säger Kurt Folkesson, ordförande i Västbygdens byalag.

Annons

Han anser att Krokoms kommun håller på med krigsföring mot byar i kommunens ytterområden.

– Vi kommer att bli ett svart hål, säger Kurt Folkesson.

LT har tidigare skrivit om nedläggningshotet mot biblioteket i Kluk och bygdens protester mot förslaget. Bland annat skrivelser från byalaget och protestlistor har lämnats till kommunen för att påverka politikerna. Men inget kunde rädda biblioteket.

– Vid nämnden förra veckan beslutade vi att lägga ned filialen, säger Tomas Lönneborg (Mp), nämndens ordförande.

Oppositionen var emot nedläggningen, men majoriteten fick sin vilja igenom.

Nedläggningen spar 225 000 kronor i kommunkassan.

– Jag tror kommunen har svårt att hitta ett annat bibliotek som är billigare att driva än Kluk. Varje månad betalar kommunen 715 kronor i hyra till Västbygdens byalag. Om det var det handlade om hade jag kunnat ta upp med styrelsen om att efterskänka hyran. Och tjänsten som dras in kommer ändå att flyttas till något annat bibliotek så där spar ju inte kommunen ändå.

– Biblioteket betyder oerhört mycket, säger Kurt Folkesson.

Men det är inte bara biblioteksnedläggningen han irriterar sig på.

– Nu har Krokomsbostäder börjat sälja ut sina fastigheter också och ska koncentrera sig till tätorterna. Det blir ju inget kvar ute i bygden.

– Och så har vi skolor som är nedläggningshotade, säger Kurt Folkesson.

Nyligen lade Krokomsbostäder ut fem objekt till försäljning, bland annat i Enarsvedjan, Rötviken och Östbacken. Ytterligare 13 fastigheter ingår i kommande försäljningar.

– Vi har sedan tidigare krav från ägarna att se över verksamheten och få ett mer lönsamt bolag. Nu är de första fem objekten utlagda till försäljning, säger Kenneth Karlsson, vd för Krokomsbostäder.

De fastigheter som ska säljas innehåller upp till sex lägenheter. Förutom att spara pengar sker försäljningen för att bolaget ska kunna ge bättre service övriga hyresgäster och bli effektivare, berättar Kenneth Karlsson.

Mer läsning

Annons