Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvårdade hästar i Italien får hjälp från länet

/
 • Margaretha Andersson söker efter punkter att behandla på hästen Kristallen.
 • Marie Jansryd och Margaretha Andersson är båda hästterapeuter från länet som ska åka ner till Italien i mars för att behandla de vanvårdade hästarna. Maries katt Sigge och hennes häst Kilian får däremot stanna hemma.
 • Den behandling som Helena Andrén-Niemi och Margaretha Andersson utför      på hästarna är ett mellanting av massage och akupressur. Hästarna Prinsessan och Kilian gillar beröringen och när de är nöjda tuggar de. Foto: Håkan Luthman
 • Foto: Håkan Luthman

I mars åker ett tiotal häst- terapeuter från länet till Italien, till en gård med 70 vanvårdade hästar som behöver deras hjälp. Men de samlar även in pengar till foder - för i dagsläget har hästarna bara mögligt halm.

Annons
Helena Andrén-Niemi jobbar som behandling av både människor och djur. Och av och till tar hon hit intressanta människor som håller föredrag eller kurser i sådant hon intresseras av.
Just den här veckan har hon tagit hit hästterapeuten Carola Lind som har hållit en kurs och det var då planerna om en Italienresa fastslogs.
Carola hade varit nere på semester på en vingård i Toscana, men väl där hade hon insett att gården även var ett hem för vanvårdade hästar som italienska staten tagit hand om.
Men staten bidrar däremot inte med några pengar till vård och omsorg av hästarna. Den biten sköts därför med donationer.
- Italienska veterinärer och hovslagare jobbar därför gratis med att hjälpa dem, säger Helena Andrén-Niemi.
När de diskuterade om hästarnas situation under kursveckan, där flera hästterapeuter från länet deltog insåg de att de var flera som kunde åka ner och bidra med en insats. De bekostar hela resan själv och får bo gratis på gården.
- Vi är ett tiotal härifrån länet som åker ner en vecka i mars för att behandla hästarna med ett mellanting av massage och akupressur, säger Helena och Margaretha Andersson, som också är hästterapeut.
Sedan instruerar de hur metoden går till på hästarna Kristall, Prinssessan och Kilian som står i hagen på gården i Dvärsätt, där kursveckan avslutas.
Hon söker punkter av obalans utmed hästkroppen, och ganska snart visar hästen var den vill bli berörd.
- På den punkten ger man hästen en jättemjuk massage. Och när hästen börjar tugga är beröringen klar, Margaretha.
Men omvårdnad är inte det enda hästarna behöver. De är just nu i akut behov av foder.
- Just nu äter hästarna möglig halm. Därför samlar vi nu in pengar till hö och vi behöver få in 30 000 kronor, säger Helena Andrén-Niemi.
Det är vad det lasset hö som hästterapeuterna har ordnat med kostar.

Mer läsning

Annons