Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildande lek kring stock och sten

/
  • Viggo Nilsson-Larsson och Elis Eng hjälptes åt att bygga den här kojan som kan fungera som skydd när man gått vilse i skogen. Foto: Ulrika Andersson
  • Barnen på förskolan Trollmax i Ångsta utanför Brunflo är ofta ute i naturen. ”Vi gör minst en utflykt i veckan”, säger barnsköterskan Monika Forseth. Och då är det bra om barnen får lära sig vilka knep de ska använda sig av om de går vilse.
  • Med en stor pil av pinnar visar Sara Adolfsson var man ska leta efter henne. Själv söker hon skydd i den koja som hon har byggt ihop med förskolekompisarna. För man ska hålla sig vid ett och samma träd och inte springa runt, det har de lärt sig.

Krama ett träd, spring inte runt, bygg en koja åt dig själv och markera så mycket som möjligt var du befinner dig. Barnen på Trollmax förskola i Ångsta har full koll på hur man beter sig om man går vilse i skogen.

Annons

– Man ska inte sätta sig på en sten, för då kan man bli kall i rumpan, säger Elis Eng när han lägger sista handen vid den koja som han har byggt ihop med några kompisar.

Ett ordentligt lager pinnar bildar en vägg mot ett träd och ett tjockt lager mossa har de tryckt emellan för att vindskydda kojan, som ska fungera som skydd i fall de skulle ha gått vilse och behöver någon stans att sitta.

Förskolan Trollmax har som inriktning att vara extra mycket ute i skog och mark och då gäller det för barnen att känna sig trygg i naturen och veta vad man ska göra om man råkar gå vilse.

Torsdagens övning hade förskolepersonalen förlagt till skogsområdet precis granne med förskolan. Eva Persson från Civilförsvarsförbundet var den som delade med sig av kunskapen för dagen. Och den ena kojan efter den andra växte snabbt fram vid trädstammarna.

Sara Adolfsson markerade noggrant ut sin koja med pilar av trädpinnar och vid öppningen till kojan hade hon häng en vit pappersnäsduk.

– Man ska sätta upp saker som syns för dem som letar och så ska man sätta ut tre pinnar på marken. Det betyder ett, ett, två, berättar hon och visar upp en liten vedsamling hon gjort så hon ska kunna grilla en fisk. Ett provisoriskt fiskespö har hon också hittat.

Hon har full koll på hur hon ska bete sig om hon blir ensam kvar i skogen. Och det gäller framförallt att hålla sig kvar på en och samma plats.

– Man ska stanna vid ett träd och krama det, som man kramar en kompis, säger hon.

Mer läsning

Annons