Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranborrning kan förorena Storsjön

Provborrningarna efter uran kan riskera att förorena vattnet i Storsjön. Det befarar socialdemokrater i Krokoms kommun som vill utreda konsekvenserna av borrningarna.

Annons
I en motion till kommunfullmäktige föreslår socialdemokraterna Judith Hult och Rolf Lilja att Krokom tillsammans med andra kommuner kring Storsjön ska undersöka hur borrningarna efter uran påverkar sjön.
De båda påpekar att konsekvenserna av borrningarna inte är ordentligt utredd.
– Man ska inte bara tro att provborrningar är helt ofarliga. Vi vet inte hur borrkax eller borrslig som kommer upp ur hålen förorenar eller kommer ner till Storsjöns vatten, säger Rolf Lilja och fortsätter:
– Vi använder Storsjön som vattentäkt, rekreationsområde, fiskevatten och så vidare. Det är oerhört viktigt att vi tar tag i och utreder den här frågan nu.
De båda politikerna tycker inte att de närboendes oro och rädslor har tagits på allvar av de myndigheter som ger tillstånd för borrning.
De vill därför att effekterna av både uranborrningar och en eventuell framtida brytning ska undersökas och att Storsjöns kommuner bör gå ihop om detta.
Kommunfullmäktige i Krokom beslutade i onsdags att motionen skulle beredas i kommunstyrelsen för ett senare beslut.

Mer läsning

Annons