Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattat elevhem stängs när landstinget ska spara

/
  • Marcus Hillerström, Hammarstrand, får knappast möjlighet att hitta ett boende närmare skolan än elevhemmet som stängs vid årsskiftet.
  • För Agnes Bjuhr var skolans boendemöjligheter en viktig faktor i valet av skola.
  • Agnes Bjuhr från Lycksele och Marcus Hillerström från Hammarstrand har varsina bostäder på Torstas elevhem fram till jul i år. Sedan får de se sig om efter en ny lösning. Foto: henrik evertsson & håkan luthman

Som en effekt av landstingets stora besparingsprogram stängs elevhemmet på naturbruksgymnasiet i Ås vid årsskiftet.

Annons

Ett 30-tal av skolans cirka 200 elever måste se sig om efter nytt boende.
– Det är ju lite speciellt att bo så här, det blir en väldig gemenskap, alla känner alla, säger Marcus Hillerström som går första året på naturbruksprogrammet inriktat på skog.

Internatet är i första hand avsett för gymnasiets förstaårsstudenter och har, enligt eleverna, varit ett viktigt moment för att lära känna varandra.

Att se sig omkring efter ett nytt rum till jul verkar inte vara det lättaste.

– Det är jättesvårt att hitta lägenheter för en rimlig summa pengar och dessutom är det mitt i ett läsår, säger Agnes Bjuhr förstaårselev på programmet med hästinriktning.

Eleverna på internatet kommer ofta från länets utkanter och några via riksintag. De får ett ordnat övergångsboende nära skolan.

– Det är en viktig grupp och det är inte med lätt hjärta som det blir så här nu, säger Erik Andersson, områdeschef för utbildning och utveckling på landstinget.

Har internatet med ordnat boende bidragit till intresset för att söka till skolan?

– Det är min bestämda uppfattning eftersom det är jätteseriöst ordnat och även innehåller lite organiserad fritid, säger Erik Andersson.

Bakgrunden till stängningen kan spåras bakåt i tiden.

För cirka tio år sedan överfördes utbildningen i Ås från landstinget i kommunal regi. En ny lag öppnade för detta. Tidigare fick bara landsting bedriva vård- och lantbruksgymnasium.

Lösningen blev att landstinget varje månad skickar en faktura till de kommuner som har elever på naturbruksgymnasiet i Ås. Men, man har aldrig tagit betalt fullt ut för internatet.

– Skolan har växt och utvecklats under de här tio åren men frågan när det gällde internatet löstes aldrig. Den har legat kvar som en kostnad för landstinget trots att den rimligen haft ett stort samband med naturbruksutbildningen, säger Erik Andersson.

– Det har gått bra att ha internatet så länge den ekonomiska utvecklingen varit god. Men när lågkonjunkturen kom prövades en mängd verksamheter av politikerna i landstingsfullmäktige enligt en lista som omfattade 177 miljoner kronor, konstaterar Erik Andersson.

– Vissa rörde gränsdragningsfrågor, om det var en kostnad för kommunerna eller för landstiget, och där föll internatet i Ås fram på gott och ont.

Enligt Erik Andersson ser huset ut att bli tomt utan annan användning sedan eleverna flyttat.

Föräldrarna till varje elev betalar drygt 3 000 kronor i månaden för mat, husrum och fritidsledning. För att det ska gå runt har landstinget skjutit till cirka 1,5 miljon kronor per år.

Mer läsning

Annons