Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgång i träbranschen – varsel skjuts upp

/
 • Minskad konkurrens bland sågverken innebär att det går bättre för sågen i Hissmofors. ”Vi ser en tydlig uppgång nu”, säger Ulf Jaarnek, produktionsplanerare,
 • Niklas Berggren har mycket att göra på jobbet på sågen i Hissmofors.               ”Det känns skönt just nu och det är bara att hoppas på att det håller i sig”, säger han. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Det produceras för fullt på sågen i Hissmofors och de varsel som lades i april har skjutits fram. – 14 anställda skulle egentligen ha varit uppsagda redan från augusti, men nu har varslen flyttats fram till månadsskiftet november-december, säger Jonas Bengtsson, vd för Norrskogs industrikoncern Norrskog wood products AB.

Annons

Niklas Berggren jobbar på justerverket på sågen i Hissmofors och han var en av de som varslades tidigare i år.

– Det var tungt, men också ganska väntat eftersom efterfrågan sjönk där i vintras, säger han.

Han känner att stämningen bland arbetskamraterna är betydligt bättre nu än den varit på länge.

– Det känns skönt just nu och det är bara att hoppas på att det håller i sig, säger Niklas Berggren.

Ulf Jaarnek, produktionsplanerare på sågen i Hissmofors, känner också av den positivare stämningen. Han sköter mycket av försäljningen och har märkt av ökade leveranser.

– Vi började se uppgången redan i mars, april någon gång. Det är verkligen jättepositivt för alla parter, säger Ulf Jaarnek.

Trävarumarknaden har förbättrats successivt under våren. Det är god efterfrågan, stigande priser och mindre konkurrens som gör att produktionen på sågverket i Hissmofors är hög trots lågkonjunktur.

– Det är många andra verk som har gått i konkurs. Trots att det är lågkonjunktur är det samtidigt brist på virke, säger Jonas Bengtsson, vd för Norrskogs industrikoncern Norrskog wood products AB.

Det förbättrade läget beror på bland annat mycket låg trävaruproduktion i framförallt Finland och Ryssland. Tillsammans med den svaga svenska kronan har detta gett utrymme för ökad export.

Stora delar av virket säljs till Nordafrika, Tyskland och Japan.

När produktionen ökar blir också timmerbehovet inför hösten större och för att säkra tillgången på timmer erbjuder Norrskog sina kunder en premie på 25 kronor extra per fastkubik.

– Motivet är helt enkelt att vi har så hög efterfrågan att vi behöver mycket timmer, säger Jonas Bengtsson.

Det ser ljust ut för flera av Norrskogs sågverk och om det fortsätter att gå bra för sågen i Hissmofors kan varslen dras tillbaka helt.

– Jag hoppas självklart att det har vänt och att det håller i sig, men det är för tidigt att säga något om det i dag, säger Jonas Bengtsson.

Mer läsning

Annons