Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomars mekande orsakade branden

/
  • Här tittar Bertil Johansson på gastuben som gjorde att räddningstjänsten inte vågade sig fram till brandplatsen. ”Hade den exploderat kunde det ha fått allvarliga konsekvenser”, säger räddningsledaren Jan Nyman. Foto: Jan Andersson
  • – Just nu känns allt bara tomt, säger Bertil Johans- son, som var i Mora när han fick reda på att det brann hemma.
  • Enligt verkstadens ägare Bertil Johansson var det några ungdomars mekande med en moped som startade branden i Bleckåsen.

Det var några ungdomars mekande med en moped som startade den våldsamma branden i en verkstadslokal i Bleckåsen, Alsen. En gnista från ett batteri på mopeden var den utlösande faktorn, men grabbarna hann ut innan branden spridit sig.

Annons

Den 220 kvadratmeter stora verkstaden och maskinhallen blev snabbt helt övertänd och faran att en gastub skulle explodera var överhängande.

– Just nu känns allt bara tomt, säger Bertil Johansson, som var i Mora när han fick reda på att det brann i hans verkstad. Jag kastade mig i bilen och körde hem till Bleckåsen så snabbt jag kunde och jag kom fram när brandkåren skulle ge sig av härifrån. Så det blev inte mycket sömn i natt.

När LT kommer till platsen på torsdagsförmiddagen går Bertil Johansson och tittar på förödelsen.

– Här inne fanns tre skotrar, fyra mopeder, en massa jordbruksredskap samt en bil utanför som blev totalförstörd. Själva huset är fullförsäkrat, men jag vet inte hur det blir med inventarierna, säger han. Men huvudsaken är att ingen blev skadad. Grejer går alltid att ersätta.

Bertil berättar att det var några ungdomar från orten som hade lånat verkstaden för att meka med en moped på onsdagseftermiddagen.

Bertil säger också att en granne var kvällens hjälte.

– Grannen lyckades dra bort min traktor från branden, fast det var så hett att alla gummidetaljer på traktorns ena sida har smält. Han hade dragit ner dubbla mössor över ansiktet och jobbade med att dra bort traktorn när området egentligen var avspärrat för explosionsrisken.

Den gastub som innebar att räddningstjänsten inte vågade sig fram till brandplatsen ligger nu bredvid brandresterna. Gasklockan, som sitter på tuben har smält ner och gasen har gått rakt ut utan att explodera.

– Det var ytterst nära att tuben hade kunnat smälla, säger räddningsledaren Jan Nyman. Då hade tryckvågen tagit med sig att antal fönster på närliggande hus och folk i närheten hade kunnat komma till skada.

Han berättar att verkstaden var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen och att brandpersonalen såg elden från en mils håll när de var på väg dit.

Mer läsning

Annons