Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångsviken kan stå modell för hela landet

/
  • I förra veckan besökte Nuteks utvecklingsdirektör Staffan Larsson Trångsviken för att på ort och ställe bilda sig en uppfattning om regionens utveckling. På bilden tillsammans med Richard Uski, Trångsviksbolaget. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Trångsviken kan bli en modell för hur man kan generera tillväxt på andra håll i landet.I förra veckan besökte Nuteks utvecklingschef, Staffan Larsson, Trångsviken och fick positiva intryck med sig hem i bagaget.

Annons
– Här finns definitivt något som andra regioner kan lära sig om kraftsamling kring regionala utvecklingsfrågor, säger han.
– Det som är väldigt intressant i Trångsviken är att de jobbat strategiskt med en succession där de redan identifierat nästa generation samhällsentreprenörer.
– Det är en nyckelfråga för många lokala och regionala initiativ att de redan tidigt tänker igenom detta med succession och att föra tankarna vidare.
Beror då inte mycket av utvecklingen på de personer/eldsjälar som finns i området?
– Det känner vi igen från andra regioner, det går inte att komma uppifrån och planera. Utveckling måste bygga på de eldsjälar som finns och att de tillsammans har en gemensam agenda.
Nu ska Nutek studera Trångsviken närmare innan de kan lämna rekommendationer till andra.
Staffan Larsson menar att en viktig del är att hitta nätverk utanför den egna regionen, att hitta gate keeper som kan öppna dörrar för de företag som finns på nationell men även internationell nivå. Det har de gjort i Trångsviken. Framför allt har de hittat det unika för den regionen.
– Vi är ute och föreläser flitigt runt om i Sverige, men man kan inte göra ett Trångsviken överallt, säger Nils Bertil Nilsson, Trångsviksbolaget.
– Men det finns vissa saker som vi har gjort som är universella som går att överföra till andra orter. Därför är vi efterfrågade som mentorer i skiftande sammanhang.
Trångsviksbolagets ordförande Pelle Åsling säger att de redan nu har besökt i storleksordningen 50 kommuner där de har delat med sig av erfarenheter.
– Jag tycker det är bra att Nutek tittar över vad det finns för framgångsexempel som kan appliceras på andra områden, säger han. Vi ställer gärna våra resurser och erfarenheter till förfogande för att hjälpa till att skapa utveckling på andra orter.
Men naturligtvis hade Trångsviksbolaget ett budskap till Staffan Larsson också.
– En väldigt viktig faktor är tillgången på kapital när företag ska etableras, säger Per Åsling. Det är viktigt med enkla lösningar, utvecklingen bygger trots allt på ett lokalt engagemang med lokala entreprenörer som gör satsningar.
Det borde även prägla Nuteks arbete, menar han, de måste göra det lättare för människor att starta verksamhet oavsett om det är kommersiella företag eller annan verksamhet.
Om en privat lokal aktör vill starta ett byutvecklingsbolag eller en samhällsutvecklingsgrupp och satsar pengar, då ska staten kunna ställa upp med motsvarande belopp, är idén.
En miljon vore ett rimligt tak, anser Per Åsling.
– Om den privata entreprenören vågar satsa pengar på utveckling, borde staten kunna låna ut samma summa. Och det ska vara ett lån inte bidrag.
När kan det då hända något konkret utifrån dagens diskussioner?
– Det kommer ut något bara av att vi träffas och pratar, säger Staffan Larsson. Vi har sagt att vi ska ha ytterligare kontakt innan årsskiftet för att bestämma hur vi går vidare.

Mer läsning

Annons