Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionsenligt midsommarfirande på Rödön

/
  • Prick klockan ett restes midsommarstången utanför Rödöns bygdegård. Uppskattningsvis 500 personer hade sökt sig dit för att fira en traditionell jämtländsk midsommar. Foto: Lars-Eje LyrefeltDrygt hundra personer vågade sig in i ringen när det var dags att dansa kring midsommarstången.
  • Mikaela Larsson från Östersund hjälpte till att klä midsommarstången.

På Rödön flockades folk kring stången när det var dags att fira årets midsommarafton.
– Firandet här är en tradition som sakta men säkert vuxit sig allt större, säger Sigrid Grenholm från Trusta.

Annons

Klockan tolv mitt på midsommaraftons dag var det uppställning utanför Rödöns bygdegård.

Då började nämligen årets midsommarstång att kläs. Precis som vanligt stod Nils-Anders Grenholm och Kjell-Åke Eriksson redo med trästång, björkgrenar och blomster.

– Stången brukar alltid få stå hemma hos mig under resten av året och sedan kör jag hit den när det blir midsommar, säger Nils-Anders.

– Det här är ett arbete som brukar gå av sig självt. Det brukar alltid vara jag och Kjell-Åke som hjälps åt med det här och vi har arbetat in våra beklädnadsmetoder med åren.

Och precis som vanligt hann duon, i samarbete med ett antal roade barn, färdigt i tid lagom till klockan ett när det var dags för Carina Grahn-Hellberg och ett antal folkmusiker att göra entré med Jämtlandssången.

– Först kör vi den på jämtländska, sedan på svenska, berättar Carina, dagen till ära uppklädd i en gammaldags landskapsdräkt.

– Det här är en av årets största höjdpunkter för mig. Jag har varit här varje midsommar sedan 1987 och hållit i sjungandet och dansandet vid bygdegården.

Knappast någon blev besviken i år heller när Carina tog ton. När klassikern ”Små grodorna” sjöngs var det smockat av dansande Rödö-bor kring midsommarstången.

Uppskattningsvis besökte 500 personer arrangemanget under dagen.

– Och där någonstans har det varit de senaste åren, säger Sigrid Grenholm från Trusta, en av arrangörerna till festligheterna.

– För ungefär 25 år sedan fanns det inget midsommarfirande på Rödön, men sedan vi drog i gång det här har det kommit mer och mer folk för varje gång, fortsätter hon.

– De flesta som åker hit har någon anknytning till bygden och tar kanske med sig någon bekant. Eftersom vi börjar så pass tidigt passar det väldigt bra för barnfamiljer att först åka hit och sedan fira på egen hand framåt eftermiddagen.

Innan det var dags för hemfärd besökte dock de flesta det stora kakbordet inne på bygdegården.

– Varje år är det en särskild by som bakar till ”krus”-kalaset. I år är det Häste, jag är väldigt nyfiken på vad de har åstadkommit, skrattar Sigrid Grenholm.

Mer läsning

Annons