Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord är kritisk till polisens utredning kring husbranden

/
  • Tord Edler mår nu dåligt efter händelserna i somras.– Inte blir det bättre av att inte få reda på anledningen till branden, säger han.Foto: Jan Andersson
  • – Jag har inte hört ett ord från polisen fast det snart gått tre månader efter branden. Jag tror inte att de är så intresserade att lösa det här, säger Tord Edler.Foto: Jan Andersson
  • Tord Edler mår nu dåligt efter händelserna i somras.– Inte blir det bättre av att inte få reda på anledningen till branden, säger han.Foto: Jan Andersson
  • – Det här var vår stora dubbelsäng, säger Tord Edler när han besökte brandplatsen i går.Foto: Jan Andersson
  • Tord Edler mår dåligt efter händelserna i somras då hans villa i Kaxås brann ned under mystiska omständigheter. ”Det är märkligt att även gräsklipparen som stod vid staketet har brunnit. Det är ju ändå en bra bit från huset. Det är en anledning till att jag tror att någon tänt på eftersom det brunnit på olika ställen”, säger Tord Edler.   Foto: Jan Andersson
  • Vid pizzerian i Änge, som natten mot söndagen den 30 augusti totalförstördes, vajade i går fortfarande polisens avspärrningsband för vinden. Branden var då den fjärde i området på knappt två månader.Foto: Jan Andersson

Tord Edler från Offerdal står och tittar på brandresterna från det som en gång var hans villa i Kaxås. Huset brann en natt i slutet av juli när Tord Edler och hans fru Eva just hade flyttat därifrån.

– Jag är säker på att branden var anlagd men polisen verkar inte vara så intresserad att lösa mystiken kring branden, säger han.

Annons

Det var natten mot den 28 juli som Edlers hus brann ner till grunden. Själv var han hemma i sin nya villa i Rise någon kilometer från Tulleråsen, när han fick larmet att huset i Kaxås var övertänt.

– Jag och frugan kastade oss i bilen och for hit, men vi såg på långt håll att det inte skulle gå att rädda huset. Det var nästan nedbrunnet när vi kom fram och räddningsstyrkan från flera olika brandkårer var på plats, säger Edler som mår mycket dåligt över händelserna i somras.

Dagen efter branden fick Tord Edler svara på några frågor från polisen, men sedan har det varit helt tyst.

– Jag har ringt åtskilliga gånger för att höra hur utredningen går men ingen verkar veta något. Det är ingen som vet vilken i polishuset som har hand om ärendet. En gång fick jag tag i en polis och då tipsade jag honom om en systemkasse med en oöppnad ölburk som låg utanför huset efter branden. Jag berättade också att jag sett en bil vid brandplatsen som for fram och tillbaka och som jag inte sett förut. Jag hann tyvärr bara ta bokstäverna i numret, men jag vet inte om polisen har forskat vidare i det.

I somras var det också tre andra bränder i området. I Änge brann pizzerian och två jaktkojor i Offerdal eldhärjades också.

– Jag och många med mig här i bygden är säker på att det är samma gärningsman för alla fyra bränderna, säger Tord Edler. Men den uppfattningen verkar inte polisen ha.

För en vecka sedan fick Edler ett brev från Folksam där det stod att utredningen av branden är nedlagd.

– Om det stämmer borde jag väl fått veta det av polisen först, säger han.

Poliskommissarie Kjell Wedin vid Östersundspolisen är förundersökningsledare för bränderna i Änge och Kaxås.

– Vi har inte lagt ner utredningen utan den ligger där den ligger, säger han. Just nu är det tunt med tips och vi har inte mycket att gå efter.När det gäller ölburken och bilen säger Wedin att han har hört talas om burken, däremot vet han inget om någon bil som skulle ha varit synlig vid brandplatsen.

Wedin är också osäker på om de bägge bränderna skulle ha något samband.

– Ingenting i utredningen visar på det, säger han.

Mer läsning

Annons