Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio SM-guld i mathantverk till länet

/

Länet tog tio SM-guld i mathantverk under Smaklustmässan som hölls i Stockholm, i helgen. Segrarna kom bland annat i klasserna mese, mjuk kittost, tunnbröd och korv.

Annons

Närmare 40 jämtländska företag fanns på plats på Smaklustmässan i Stockholm under helgen.

– Vi är den region i landet som har flest mathantverkare i Sverige, säger Liv Ekerwald projektledare för projektet Matskrået i Jämtland.

Förutom att vinna flera guld på SM bjöd länsborna på smakprover och visade hur de tillverkar sina produkter.

– Många har varit intresserade av kurserna vi har haft. Det har handlat om hur det går till att göra surdeg, hur olika ostar tillverkas och tre gånger om dagen har vi kokat lingonsylt, säger Liv Ekerwald.

Lingonsylten och mesen är det som har intresserat flest Stockholmare.

– De har stått och diskuterat vilket socker som är bäst till lingonsylten eller om de borde använda honung. Mesen har varit den största succén. En stor ring med människor stod runt de som kokade mese, säger Liv Ekerwald.

För första gången var också Jämtland Härjedalen Turism representerade på Smaklustmässan.

– Vi har främst pratat med människor och informerat om länet. Många uppskattar våra matproducenter och det kan vi dra nytta av, säger Mats Forslund, vd för Jämtland Härjedalen Turism.

Bakgrunden till att han fanns på plats på mässan är att de under en tid har samarbetat med fem livsmedelsproducenter i länet.

Det har handlat om att de tillsammans ska lyfta fram mathantverket för att det ska bli mer tillgängligt och attraktiv för besökarna i länet.

– Vi kan jobba ihop och hjälpa varandra, säger Mats Forslund.

Mer läsning

Annons