Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tinas odling får de gamla på Solbacka att blomma upp

/
 • Pirkko Åkerblom, till vänster, gillar blommorna och växterna som Tina Stafrén satt upp vid uteplatsen på äldreboendet Solbacka i Föllinge.
 • – Det här växte fram på grund av dåligt gensvar hos kommunens tjänstemän, säger Tina Stafrén.
 • Pirkko Åkerblom beundrar luktärtorna.
 • Ingeborg Jonsson och Hanna Nilsson tar en tur på uteplatsen där Tina Stafréns uppskattade odling växt upp i       trälådorna. Foto: Håkan Luthman

Varannan vecka ägnar Tina Stafrén ett par ideella timmar åt träffar med de gamla på Solbacka, där hennes växtodling inbjuder till sociala möten.

Annons

Fyra stora trälådor med växter och blommor bidrar till att öka livskvalitén. Materialet är sponsrat av ett lokalt företag. Tina har bidragit till designen av lådorna och att få växterna på plats.

– För att de gamla ska uppleva doft, känsla och lukt. Den sociala gemenskap som uppstår runt det här är det viktiga, säger Tina.

Hon visar några luktärtor och stora färgglada rosenskäror. I en annan låda växer lammöron; som känns precis så att ta på. Vid entrén finns ett par lådor till.

Som LT tidigare skrivit tog engagemanget fart när Tina satt vid sin farmrors sida och såg att resurserna inte räckte till.

– Det ska vara tillgängligt om det ska bli ett personligt inslag i vardagen och förbättra den sociala situationen.

Många i den äldre generationen har varit med och odlat själva och odlingen är en länk tillbaka.

Enligt Tina skulle Krokoms kommun kunna vara betydligt mer aktiv i att driva frågor med koppling till de årliga 1, 7 miljoner som man sökt och fått från Socialstyrelsen, i form av stimulanspengar för att förbättra kosten och det sociala innehållet i de äldres liv under två år.

– Det här växte fram på grund av dåligt gensvar hos kommunens tjänstemän och deras tillkortakommanden i att använda stimulanspengarna, säger hon

– De som har särskilt boende ska kunna fortsätta odla sina intressen och det måste dom få hjälp med. Men det skulle behövas mer individuellt anpassade saker, säger hon.

– Personalen gör ett jättebra jobb men mer resurser måste in.

Tina som till vardags är fotograf med eget företag berättar att hennes initiativ fått fler att agera.

– När Hallströms verkstäder fick kännedom om det här startade de ett eget projekt på spinnrockens äldreboende i Nälden.

Leif Jonsson har jobbat 16 år inom äldreomsorgen och ser en stor skillnad i förhållande till när han började.

– De som kommer hit nu är sjukare jämfört med tidigare och många behöver mer krävande vård, säger Leif Jonsson.

– Mer tid för var och en behövs hela tiden men vi är ständigt kort om folk för det och vanlig nödvändig omsorg kommer först. Aktivering har vi aldrig riktigt tid med, säger Leif Jonsson.

– Att Tina kommer hit är guld.

Aktiveringsdagarna på Solbacka försöker man använda i samband med utflykter.

Signild Karlsson som är arbetsledare berättar att kvinnorna som bor på Solbacka blivit noga med att delta på Tinas träffar.

– Vi uppskattar Tinas engagemang och är jättetacksamma när det kommer någon utifrån. Med ideellt arbete är det tyvärr så i dag att vi blir alltmer beroende av det, säger Signild Karlsson.

I går bjöd Tina på sponsrade jordgubbar med alkoholfri mousserande dryck och trubadurinslag. Vid nästa träff ska en känd hudterapeut ge massage.

– Det var jättegott, säger Irma Svensson, en av de boende, efteråt.

– Det här blev fint, säger Ingeborg Svensson som också bor på Solbacka.

Växtplanteringarna utgör en grönskimrande inramning vid en redan trivsam uteplats.

Har du fått något erbjudande om att bli politiker efter det här Tina?

– Inget jag tagit på allvar. Jag är politiskt obunden aktivist för närvarande, säger hon.

– Det här ger en sån energi. Deras reaktioner när jag rullade in vagnen med bubbeldricka till jordgubbarna är ett exempel på det.

Mer läsning

Annons