Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tina kräver bättre mat till pensionärer i Krokom

/
  • Kökschefen Haldo Aronsson fick svara på Tina Stafréns frågor angående maten på äldreboendet Blomstergården i Krokom. Foto: Jan Andersson
  • Potatis– och purjolökssoppa och rispudding med saftsås fick de gamla på äldreboendet till lunch i går.
  • Tina har samlat på sig en massa skrivelser om äldrevården i Krokom.
  • Tina Stafrén provade gårdagens mat på Blomstergården.– Knappt godkänt, tyckte hon om potatissoppan och rispuddingen med saftsås.Foto: Jan Andersson

Paltbröd med sås, hoprört till en gegga, passerat fläsk och stuvning som vägrar lämna sleven. Det är några maträtter som pensionärerna fick sig serverat på äldreboendet i Krokom.

Annons

Tina Stafrén från Östersund har under en tid engagerat sig för de äldre i Krokoms kommun. En av de många saker hon är kritisk mot är mathållningen i kommunen. Anledningen är att hennes farmor vistades på korttidsboendet Lingonet och hon var hos henne mest varje dag under den tiden.

– Då fick jag stor insyn i hur farmor sköttes och vilken mat hon serverades.

Tina är mycket kritisk till en stor del av den kosthållning som gäller inom vissa delar inom kommunen.

– Jag märkte att vissa dagar fick farmor en mat som var direkt oätlig och som ingen skulle komma på tanken att servera. Jag försökte påpeka detta för kökspersonalen men fick inget större gehör för mina klagomål. Man tyckte nog att jag var en ovanligt besvärlig anhörig.

Till slut började Tina skriva upp de värsta bottennappen från köket och under sju veckor under den gångna hösten så noterade hon de maträtter som hon tyckte var mest skrämmande.

Från den skrivelsen hon sedan författade så kan man läsa om många märkliga rätter som de äldre blev serverade. Här kommer ett axplock:

18 augusti: ” I dag var det paltbröd med vitsås. Många hade sett fram emot den maträtten, men när den kom på bordet hade man rört ihop paltbrödet med såsen till en enda gegga”

20 augusti: ”Köttbullar med stuvade makaroner. Stuvningen är hård och stabbig, liknar gelé”.

21 augusti: ”Plättar av halvfabrikat. Mycket osmakliga.”

27 augusti: ”Köttfärsgratäng som mer borde kallas soppa. Här tyckte till och med personalen att det gått för långt och skickade tillbaka maten till köket”.

Tina berättar också om andra dagar när hon reagerade på vad köket serverade.

– En dag var rispuddingen så stark att den inte gick att äta alls. Någon måste ha tappat en flaska bittermandel i riset. Skulle någon ha provsmakat innan serveringen skulle maten direkt hamnat på återvinningen.

– När stuvade makaroner serverades en annan dag vägrade stuvningen att lämna sleven. Men värst var det nog när de gamla fick fläskpannkaka med passerat fläsk som mer påminde om gröt. Den maträtten pratade de om länge.

Men Tina är också noga med att påpeka att det inte var varje dag under den här perioden som maten var dålig.

– Nej, ibland kunde den vara riktigt god och vällagad.

När Tina var klar med sin skrivelse så skickade hon den till kostansvarige i kommunen och undrade vilken policy kommunen har när det gäller maten på äldreboende och väntade sig ett svar.

Något svar kom inte – så för 14 dagar sedan ringde hon upp för att höra om de reagerat på åsikterna.

– Jag frågade då också efter kommunens policy när det gäller mat för äldre. Någon sådan policy finns inte i Krokoms kommun.

– Då fick jag höra att man skulle påbörja ett arbete med att förbättra kosten och matsituationen. Det ska bli mycket spännande att följa det arbetet, säger Tina.

En anledning till att hon fortsätter att engagera sig i de äldres kosthållning, trots att hennes farmor nu gått bort, är att hon har insett att måltiderna för de äldre är dagens höjdpunkter i en annars tråkig tillvaro.

– För äldre är kosten lika viktig som exempelvis rätt medicinsk omvårdnad. Inom barnomsorgen finns starka föräldrar som talar för dem om det är några problem. Men vilka har de äldre?

– Därför tycker jag det är viktigt att någon för deras talan, säger Tina Stafrén.

Mer läsning

Annons