Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till alla utsvultna – en burgare på 1,2 kilo

/
  • Här visar Klaus och Marika Hohenwald det färdiga resultatet. Restaurangens minsta hamburgare på 1,2 kilo. Foto: Jan Andersson
  • En hamburgare på 1,2 kilo tar upp hela stekpannan. Men först har den varit i ugnen i 30 minuter.
  • Brödet bakar paret själva, eftersom det inte finns så stora hamburgerbröd i handeln.
  • Efter att ha ätit en fjärdedel av minsta hamburgaren så är man mer än proppmätt.

Är du sugen på en hamburgare så brukar en med sallad och dressing på 150 gram vara nog för att bli mätt.

Annons

Men sånt tycker Klaus Hohenwald från Ytterån är fjask. På hans restaurang väger den minsta hamburgaren 1,2 kilo!

– Jag och min fru kommer från östra Berlin och där finns det många restauranger som har XL på matsedeln. De flesta maträtterna kan du få extra stora och det har blivit mycket populärt, berättar Klaus.

När paret så småningom flyttade till Sverige och på olika vägar hamnade i Ytterån, så hittade de en lokal som passade till den restaurang som Klaus och Marika ville öppna.

Nu har de haft Berliner Schnitzelstuga i två år och har länge funderat på att servera något som de är ensamma om i länet och kanske i landet.

– Det var då vi kom att tänka på restaurangerna hemma i Tyskland och deras XL-portioner.

Klaus började fundera på vad svenskarna gillar och de började fundera på hamburgare.

– Vi kom på idén att vi skulle tillverka länets största hamburgare och på den vägen är det, skrattar Klaus och Marika.

Deras minsta storlek heter XXL och består av 1,2 kilo kött och den största heter XXXXL Mega och den har 4,3 kilo rent kött.

– Då måste vi få beställningen en dag innan, och det är inte många som har beställt den, säger Klaus .

– Men den på 1,2 kilo är det någon då och då som vill ha och då äter de upp den ensam.

– Annars var väl tanken att den ska delas på två. Den största kan man vara upp till tio personer på.

Men smakar det så kostar det. Lilla hamburgaren tar restaurangen 190 kronor för och för jätten 690 kronor.

Det tar ett tag för paret Hohenwald att laga till hamburgarna. Den lilla ska först stekas i ugn cirka 30 minuter och sedan brynas i stekpanna i tio minuter. Brödet till hamburgarna bakar paret själva, eftersom det inte finns så stora hamburgerbröd i handeln.

– Faller det här väl ut så kanske vi hittar på några andra rätter i jätteformat.

– Vi har redan börjat att laga till schnitzlar som består att ett kilo kött, skrattar Klaus.

Mer läsning

Annons