Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Street dance lockar deltagare till Birka

/
  • – Nu värmer vi upp, säger Julia Snive till de 20 deltagrna i danskursen. Under fyra hela dagar lär de sig grunderna i street dance, house, jazz och afrikansk dans. Foto: Henrik Flygare
  • Julia Snive har dansat och lärt ut dans i flera år. Under senaste läsåret har hon kombinerat studier på Afrikalinjen på Birka folkhögskola med att lära ut dans på kvällarna.

Årets nya inslag är bland annat street dance och en kurs i rovdjur, foto och fäbodliv på Sonfjället.
Men det är akvarellkursen som är det säkraste kortet när Birka folkhögskola lockar elever till sina sommarkurser.

Annons

I måndags började återigen Birka folkhögskola sina sommarkurser. Och det är ett brett spektrum av ämnen som deltagarna kan förkovra sig i under sommaren.

Allt ifrån dans, vandring, vävning och naturfoto till jägarexamen och en kurs om rovdjur, fäbodliv och foto kring det 100-årsjubilerande Sonfjället är något av det som finns med i utbudet.

LT besökte sommarens nya inslag, en nybörjarkurs i street dance, house, jazz och afrikansk dans under ledning av Julia Snive.

– Jag trodde att det bara skulle bli några stycken som kom, men nu är vi 20 stycken i åldrarna 13 till 41, både tjejer och killar, säger Julia, om kursen som pågår under fyra hela dagar.

En efter en släntrar deltagarna in i danslokalen.

– Är det någon mer som har träningsvärk i dag? undrar Daniela Prusse.

Hon får ett jakande svar. Under måndagen dansades det konstant mellan klockan 9 och 16, och det har tagit en del på musklerna.

Daniela Prusse har åkt ända från hemlandet Schweiz för att delta i kursen.

– Jag var i Sverige ett helt år för 20 år sedan och läste på folkhögskola och lärde mig språket. Nu brukar jag leta upp någon intressant kurs någons stans i Sverige varje sommar för att hålla igång svenskan, säger hon.

Sommarkurserna på Birka folkhögskola lockar som vanligt deltagare i alla åldrar, från 13 år och uppåt. Men de har märkt att söktrycket minskat något nu när tiderna blivit lite sämre.

– Det här är ju guldkanten på tillvaron för många och när man har sämre ekonomi påverkar det, säger Ann-Kristin Holmberg, ansvarig för kurserna.

Men det finns en kurs som alltid lockar fullt med deltagare: akvarellkursen.

– Ja, det är ett säkert kort. Det är nog många som vill förverkliga gamla drömmar, säger Ann-Kristin Holmberg.

Mer läsning

Annons