Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålningen i Laxsjö skola är nio gånger högre än tillåtet

/
  • ”Jag är chockad över de höga radonvärdena”, säger Helena Nyborg, som har sitt yngsta barn, Lea i förskolan där Helena också jobbar. Dessutom går hennes andra två barn, Nora och Sara i skolan.
  • Helena Nyberg med dottern Lea tycker att det känns fruktansvärt att man uppmätt så höga radonvärden på skolan.
  • Förskolan och skolan i Laxsjö där kommunen har uppmätt höga värden av radon.
  • Här i skolmatsalen uppmättes det högsta värdet av radon, 1800 becquerel. Gränsvärdet är 200.
  • Skolmatsalen hade det högsta uppmätta radonvärdet. ”Jag vet att det är farligt med höga radonvärden, men vi är ju tvungna att vara här”, säger kokerskan Märta Persson från Laxsjö.

– Jag blir förstummad och chockad. Det säger en förälder när hon fick veta att strålningen av radon i vissa delar av Laxsjö skola och förskola är nio gånger högre än det tillåtna gränsvärdet. Det står klart sedan resultatet av kommunens mätningar blev klar nu i fredags.

Annons

Krokoms kommun har genomfört en radonmätning i skolor och förskolor i norra delen av kommunen. Mätningen har skett mellan den 28 oktober i fjol till den 10 februari i år.

I fredags kom resultatet som visar att de alla skolor klarar sig under gränsvärdet med ett undantag, Laxsjö skola.

Där har strålningen i vissa delar ökat nio gånger sedan den förra mätningen för tio år sedan.

Gränsvärdet för bostäder är satt till 200 becquerel per kubikmeter luft och arbetsplatser 400 becquerel. På skolan i Laxsjö uppmättes i matsalen 1800 becquerel i matsalen!

– Varför har vi inte blivit informerade om att misstanken om höga radonvärden i skolan har funnits ända sedan man gjorde senaste mätningen för tio år sedan? frågar sig Helena Nyborg från Laxsjö sedan det blivit klart att både förskolan där hon har ett barn och själv jobbar och skolan där hon har två barn har mycket förhöjda radonvärden.

Helena Nyberg säger att hon blir både förstummad och chockad över uppgifterna om radonet och att kommunen måste agera snabbt för göra skolan säker.

– Det känns mycket oroande och skrämmande att både jag och mina tre barn ska vistas i lokaler där strålningen är så hög. Jag är säker på att föräldrarna till de andra skolbarnen känner lika som jag.

Tomas Nilsson är fastighetschef i Krokoms kommun. Han är förvånad över att strålningen i vissa delar av Laxsjö skola är så hög.

– Vi har redan anlitat ett saneringsföretag som ska börja med att få bort radonet.

Varför har inte skolpersonal, elever och föräldrar informerats om den höga radonhalten och risken den innebär?

– Det vet jag inte. Eventuellt har man inte hunnit än, säger Thomas Nilsson.

Märta Persson jobbar som kokerska i matsalen i Laxsjö skola.

– Det här var inte roligt att höra. Konstigt att inte kommunen har hört av sig. Jag vet ju att radon är farligt och kan ge lungcancer, men vi är ju tvungna att vara här, säger hon.

Lars Mjönes är rådgivare på strålsäkerhetsmyndigheten i Stockholm. Han säger att en så hög strålning som 1800 becquerel bör åtgärdas så fort som möjligt.

– Man bör vara extra försiktig när det gäller barn eftersom man vet vilka faror för hög strålning kan innebära. Nu måste kommunen ta reda på varför strålningen är så hög. Det kan vara från marken, vattnet eller att fastigheten är byggd av blå lättbetong.

– Eftersom gränsvärdet för skolor är 200 becquerel så gäller det att hitta orsaken till den höga strålningen i Laxsjö.

Mer läsning

Annons