Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Störtade planet på Rödön är en tickande miljöbomb”

/
  • På Flyg-och lottamuseet i Optand finns ett Vampireplan som museet har lånat från Linköping. Det är exakt samma typ som det som störtade på Rödön. Försvarsantikvarien Per Björkqvist säger att planet väger startklart nästan fyra ton och har en vingbredd på elva meter. Planet saknar katapultstol, vilket innebär att piloten fick klättra ut själv om det hände något i luften.

I en liten mosse på Rödön ligger det ett störtat militärplan sedan 56 år tillbaka. Planet som var fulltankat vid kraschen kan fortfarande ha uppåt 1 000 liter flygbränsle i tankarna.
– En tickande miljöbomb som försvaret skulle ha tagit hand om för mycket länge sedan, menar flygexperten Per Björkqvist.

Annons

Det var den tredje december 1953 och fältflygaren på F 4, Sven-Erik Johansson, skulle göra en rutinflygning med sin J 28 B, i vanligt tal kallad Vampire, som var det första reaplan som flottiljen på Frösön hade som huvudplanstyp. F 4 hade vid den här tiden tre divisioner, var och en med 20 Vampire.

Johansson taxade ut på bana 30 och skulle starta ut mot Storsjöflaket. Från början gick allt normalt men piloten gjorde misstaget att fälla in landningsstället innan farten hade hunnit bli hög nog och planet gick ned på buken mot startbanan innan det åter lyfte.

Från tornet såg flygledaren att planet hade börja brinna på grund av friktionen mot backen och han beordrade Sven-Erik Johansson att ta upp planet på höjd för att sedan hoppa ur det.

När planet hade nått 500 meters höjd fick piloten bort huven på Vampiren och lyckades klättra ut och hoppa ur det brinnande planet och ögonvittnen från Rödöfärjan såg att Vampiren gick i brant båge rakt ner mot backen. De liknade planet vid en eldkula som störtade mot skogen på Rödön.

Sven-Erik Johansson klarade sig oskadd när han med sin fallskärm landade cirka 500 meter från planet.

Försvarsantikvarien Per Björkqvist på Flyg- och lottamuseet i Optand, säger att den gamla Vampiren i myren är en tickande miljöbomb som borde ha tagits om hand för många år sedan.

– Det handlar om uppåt 1 000 liter flygbränsle som antingen finns kvar i tankarna eller har hamnat i den lilla myren på Rödön. Eftersom hela planet, utom den del som sticker upp ur vattnet, finns kvar nere i myren, så är det svårt att veta i vilket skick det är i nu. Björkqvist tycker att myren först ska dikas ur och att man sedan med en grävmaskin ska gräva ut myrhålet för att kunna få upp maskinen.

– Men först måste de ta reda på om de fyra automatkanonerna som fanns på den här flygplanstypen inte var laddade. Annars kan det gå illa om skopan kommer mot ammunitionen.

Per Björkqvist säger också att det inte skulle vara fel om museet fick ta hand om det gamla planet, oavsett i vilket skick det är, om det grävs upp.

– Det kan vara intressant att få visa upp det i våra nya lokaler när de är klara, säger han.

Mer läsning

Annons