Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbygge sätter ny profil på Föllinge

/
  • Det blir ingen simhall i nya bygget fast det ser ut som så på bilden. Däremot kommer den gamla simhallen i Föllinge byggas ihop med den nya sporthallen.  Läraren Anders Magnusson och platschefen Mats Wiklund inspekterar de nya takstolarna som kommit på plats. Foto: Jan Andersson
  • – Man bli lite avundsjuk på eleverna som går här nu och som ska få så fin sporhall. Annat var det när jag gick här, säger snickaren Johan Magnusson från Laxviken.
  • Innerväggarna byggs på golvet och lyfts sedan på plats med lyftkran.
  • Nu finns tre lyftkranar på plats för sporthallsbygget. Från början var det fyra.
  • Anders Magnusson tycker att bygget är ett lyft för Föllinge. Platschefen mats Wiklund säger att tidsramarna hålls.
  • Foto: Jan Andersson

- Tänkt dig att man får se fyra byggkranar i Föllinge, samtidigt. Det måste vara mycket länge sedan det hände senast.

Annons
Det säger läraren på Cederbergsskolan Anders Magnusson, som också är sekreterare i Föllingealliansen, när han står utanför staketet till det nya sporthallsbygget i Föllinge. I 22 år har han väntat på att bygget ska komma igång och nu har takstolarna just kommit på plats.
- Det är egentligen fel att säga sporthallsbygge, säger Magnusson. Jag vill hellre kalla huset ett allaktivitetshus.
Det var 1996 som Föllingealliansen bildades av 25 olika föreningar i området. Ett av målen alliansen satte upp var att försöka få kommunen att satsa på en ny stor lokal för skolidrotten,
konserter, utställningar, danser och annat som kräver utrymme.
- Under åren har det blivit många möten och olika förslag har diskuterats bland annat ombyggnad av aulan eller att bygga om en industrilokal på orten, men alltid när vi närmat oss målsnöret så har projektet blivit uppskjutet.
Den 50 år gamla sporthallen, eller det som närmast var en gymnastiksal, var på 135 kvadratmeter och hade några få duschar.
- Vi kunde knappt spela någon lagidrott på grund av utrymmet och det blev en flaskhals om en klass skulle duscha efter gymnastiken.
Men nu blir det andra bullar. Den nya hallen blir på 924 kvadratmeter och hela huset har en yta på 1800 kvadrat. Takhöjden är sju meter och som jämförelse är bygget ungefär lika stort som Krokomshallen.
Den totala kostnaden för bygget blir 23 miljoner och första veckan i maj ska den högtidliga invigningen ske.
- Hallen blir ett enormt lyft för Föllinge. Vi är inte så bortskämda med positiva satsningar här. Oftast är det nedläggningar det handlar om som exempelvis Hälsoinvest, säger Anders Magnusson.
Snickaren Johan Magnusson står och sågar reglar till en innerväg.
- Det här är min gamla skola och man blir lite avundsjuk på hur fin den nya sporthallen kommer att bli jämfört med den vi hade. Om vi haft de här ytorna när jag gick i skolan kanske man fått lite bättre kondition i gymnastiken, skrattar han.
Platschefen på bygget är Mats Wiklund från Östersund. Han berättar att tidsramarna hålls och att det för närvarande jobbar sju man med bygget.
- Vi skulle ha behövt några man till, men det är svårt att få hit folk. Men det löser sig nog om några veckor då andra byggen i länet börjar bli klara.

Mer läsning

Annons