Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stickning på Birka ligger i tiden

/
  • Henrik Sunding från Östersund, är en av de fyra grabbar som går på Birkas stickkurs och kallar sig själv för nybörjare. Isabelle Schönningsson från Stugun har kommit längre och jobbar med en babytröja.
  • Emma, fyra månader är i särklass yngst på kursen och hon tittar intresserat på när mamma Susanne Nilsson från Frösön skapar en mössa.Foto: Jan Andersson
  • För att eleverna ska få inspiration har läraren Maria Persson lagt upp ett bord med stickbeskrivningar och färdiga exempel.

- Stickning ligger i tiden och idén med stickkaféer har spridit sig över landet. Det säger läraren Maria Persson på Birka folkhögskola, som varje tisdag lär sina elever den ädla konsten att själv skapa sig en vante eller halsduk.

Annons
Det råder en fridfull stämning i Birkas kafé när LT hälsar på hos de stickande eleverna. Utanför fönstret faller snön stilla och i fönstren lyser adventsstakarna inbjudande.
- Det är fantastiskt vackert med snön och helt olikt vad jag är van hemifrån, säger Erin Schnider från Kalifornien i USA, som bott i Sverige i tre månader och redan kan prata bra svenska.
- Där jag kommer ifrån är vädret exakt lika, dag efter dag hela året. Det kan komma någon regnskur ibland, men det är sällsynt.
Erin är en av de 18 eleverna i stickkursen och hon verkar väldigt koncentrerad på sin uppgift.
- Vi stickar i USA också, men inte på det här sättet. Nu ska jag försöka mig på att sticka ett par Jämtlandsvantar, säger hon medan Hanna Wallin från Örnsköldsvik visar henne hur man gör.
Läraren Maria Persson berättar att av de 18 eleverna är fyra grabbar och att intresset bland de övriga eleverna på skolan är stort.
- Många som inte går kursen kommer in i alla fall och sätter sig ner med stickorna en stund.
Maria berättar att det är mest halsdukar, mössor och vantar som eleverna skapar och att hon på ett bord har lagt upp exempel på vad som går att tillverka tillsammans med olika stickbeskrivningar. Det är för att eleverna ska få inspiration, säger hon.
Henrik Sunding från Östersund ska försöka få till en halsduk med sina stickor.
- Det går väl si så där när man är nybörjare, men resultatet blir nog bra i alla fall, säger han.

Mer läsning

Annons