Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsarkitekten: Alla får tycka till om vindkraften

/

Det är tveksamt om det kommer upp några vindsnurror på Hällberget, tror stadsarkitekten i Krokoms kommun, Anne Dahlgren. Och Nordbyn utgör dessutom ett riksintresse för rennäringen. Dahlgren avfärdar också ryktena om att kommunen spelar under täcket med vindkraftsintressenterna.

Annons

Det var många Kaxåsbor som förvånat stannade upp vid entrén till Ica Ladan för ett par veckor sedan. Krokoms kommun hade satt upp ett så kallat samrådsförslag om utbyggnad av vindkraft och plötsligt skulle Nordbyn, med blickfång mot Åreskutan, och Hällberget, i öppet söderläge, finnas med i diskussionerna. Väldigt få kände till planerna som i sista stund skrevs in som tillägg i samrådet. Bakom exploateringsförslagen finns cirka 15 av de 40 markägarna i de tilltänkta områdena samt ett färskt vindkraftsbolag från södra Sverige.

– Vi blev tagna på sängen, säger flera Kaxåsbor som LT har pratat med.

Och spekulationer om hur starka kommunens intressen egentligen är började genast florera.

– Man tror att nu håller kommunen på att gå markägarnas intressen och att de har pratat in sig så att kommunen ska driva frågan. Så är det inte.

– Man vill öppna några områden och då såg man att kanske något av områdena är möjligt att bygga ut, säger stadsarkitekten i Krokoms kommun, Anne Dahlgren.

– Planen befinner sig fortfarande i ett samrådskede. Det innebär dialog med berörda intressen och allmänheten.

– Det finns inget som säger att kommunen kommer att fatta beslut att de här områdena ska tillåtas bygga ut vindkraft, fortsätter hon.

Nio vindkraftverk, 140 meter höga, föreslås kunna placeras på Hällberget. Men från kommunens sida är det högst osäkert om det blir verklighet.

– Det är tveksamt om Hällberget, som ligger allra längst fram och mest synligt från Kaxås, överhuvudtaget kommer att gå vidare.

Och Nordbyn utgör ett riksintresse för rennäringen.

– Men man har ju mer eller mindre starka intressen inom sitt riksintresseområde också. Den avvägningen får visa om rennäringen ska dominera här eller om finns möjlighet att avgränsa ett område för intresset vindkraft, säger Anne Dahlgren.

Klart är att kommunen har möjlighet att avgöra vilket intresse som ska väga starkast. Vindkraft har varit ett så kallat riksintresse sedan 2004, men några sådana geografiska områden har ännu inte ringats in i Krokoms kommun.

– Därför får man i planen göra en avvägning.

Vad tror du själv? Vad väger starkast?

– Det beror på. Vi pratar om fyra områden och de har olika graderingar i rennäringsintresset. För att vara mer tydlig: det som ligger längre västerut är mer intressant än det som ligger österut, har same- byn sagt till mig.

Nordbyn ligger i den östra delen av intresseområdet.

Mer läsning

Annons