Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart snurrar det på Frösörun och Storrun

/
  • Alla verken kommer att vara kopplade till den nybyggda transformatorstationen i närheten. Den nymonterade vindsnurran sträcker sig 90 meter över marken. Två stora kranar behövs för att placera vingarna längst upp på pelarkroppen. Foto: Håkan Luthman
  • – Det tar två dagar att resa ett verk och en dag att flytta kranarna så att vi kan börja med nästa, säger Sören Egede Johannesen.
  • Montören Ferfried är med att ta ner verktyg som används när vingarna monteras.
  • Fundamentet som håller vindkraftverken på plats ser inte så stort ut med blotta ögat. Men det är byggt för att hålla för stor påfrestning av det tunga verket.

På Storrun och Frösörun, i Krokoms kommun, börjar vindsnurrorna komma på plats. Monteringen av de tolv verken ska vara klar i början av augusti. När allt är färdigt till hösten blir området den största vindkraftparken i fjällmiljö i länet.

Annons

Mellan 30 och 35 personer arbetar just nu med monteringen av vindkraftverken på lågfjällstopparna Storrun och Frösörun, öster om övre Oldsjön.

Fjälltopparna går i internationella förtecken. Finskar, danskar, någon enstaka svensk och tyskar finns på plats just nu. Lokala entreprenörer har tidigare stått för bland annat vägbyggen.

Ett par verk har kommit upp i sin helhet men flera fundament står tomma ännu. Några verk har bara den höga pelarkroppen och väntar på att få vingarna på plats.

Från ett av verken på Storrun, som precis fått sina vingar monterade, är det utsikt över kraftverksdammen. Det växer några fjällbjörkar här och var och ängsullen breder ut sig över marken. Kontrasten mot de två stora lyftkranarna som används i arbetet med att få vingarna på plats är stor.

– Vi är noga med att inte påverka naturen mer än nödvändigt. Vi håller oss till de vägar och platåer som byggts, säger Sören Egede Johannesen, byggledare som arbetar för det danska företaget Dong energy, företaget som äger 80 procent av vindkraftparken och Borevind resterande 20 procent.

Vindkraftsverkens vingar lyfts upp med hjälp av två lyftkranar.

– Det tar en timme per vinge, säger Marko Kontio, projektledare i det finska företaget Havator.

Havator sköter transporten av verken från Sundsvalls hamn samt montering.

Varje vinge är 40–45 meter bred.

– Det tar två dagar att resa ett verk och en dag att flytta kranarna så att vi kan börja med nästa, säger Sören Egede Johannesen.

Bra vind är en förutsättning för elproduktionen, men när verken ska resas får det inte blåsa mer än sex sekundmeter för att de ska kunna lyfta vingarna på plats.

Planen är att alla verk ska vara resta och monterade i början av augusti.

– Efter det ska det göras olika tester och provkörningar innan de tas i drift i oktober, säger Sören Egede Johannesen.

Varje vindkraftpelare är 90 meter hög. Längst uppe på maskinhuset står någon och gör de sista justeringarna innan vingarna är ordentligt fastmonterade.

– Det krävs två dagars utbildning för att få åka upp i ett vindkraftverk. Jag har gått den utbildningen men får bara åka upp i dem när de är helt färdigmonterade, säger Sören Egede Johannesen.

När väl hårdvaran är på plats ska alla ledningar och kablar samlas ihop inne i verket och kopplas ihop med de kablar som tidigare är dragna till fundamenten, från den nybyggda transformatorstationen.

Ett vindkraftverk innehåller en hel del tekniska system.

– Till exempel kylsystem, ventilation, och hydraulik. När allt är klart sköter kraftverken sig själva, säger Sören Egede Johannesen.

Om det blåser för mycket stänger de av sig själv av säkerhetsskäl.

Ett par personer har hört av sig till LT med frågor om varför ett vaktbolag bevakar området och varför de bär vapen. Förklaringen är enkel.

– Det finns mycket utrustning, maskiner och verktyg här och vi vill inte att det ska förekomma stölder eller skadegörelse, det är därför vi har bevakning. Men jag känner inte till att det är så vanligt med skadegörelse vid vindkraftbyggen, säger Sören Egede Johannesen.

Ryktet om att vakterna skulle vara beväpnade är bara ett rykte. Sören Egede Johannesen skrattar.

– Nej, vakterna bär inga vapen, säger han.

Mer läsning

Annons