Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är de jämtländska jordgubbarna här

/
  • I går inleddes jordgubbsskörden på Rödön.
  • Claes Moberg och Jan Moberg skördar de första jordgubbarna på odlingen på Rödön.
  • ”I fjol började vi plocka ungefär en och en halv vecka tidigare”, berättar Claes Moberg.
  • För att få maximal utdelning är det bra om väderleken bjuder på omkring 30 graders värme under jordgubbarnas blomning och runt 15 grader och mycket moln medan karten mognar.

Snart finns sommarens första Jämtlandsproducerade jordgubbar i butik.

I går premiärskördades de söta bären på odlingen på Rödön.

Annons

Den jordgubbssort som i dagarna skördas på Rödön heter Polka och ämnar sig bäst till egenförsäljning eller som självplock. Polka går inte att transportera långt och därefter sälja i butik eftersom just den sorten hinner bli oestetisk innan den når konsumenten.

– Den här veckan är det vägförsäljning som gäller. Men om ett par dagar blir fler sorter mogna och - tidigast till helgen, och senast nästa vecka – kommer våra jordgubbar även att finnas i butik, säger Jan Moberg, jordgubbsodlare på Rödön.

Årets första skörd av de jämtländska jordgubbarna är något senare jämfört med de senaste åren.

– I fjol började vi plocka ungefär en och en halv vecka tidigare, berättar Claes Moberg, även han jordgubbsodlare och framtida arvinge till pappa Jans odling på Rödön.

– Ändå är det betydligt tidigare skörd nu jämfört med när jag började för 40 år sedan. På 70-talet plockade vi vanligtvis under första veckan i augusti, berättar Jan Moberg.

Jordgubbsodling beskrivs av många som en svår konst – Jan Moberg kallar det för ett lotteri. Förutom att de somrigt röda gubbarna är relativt väderkänsliga är jordgubbsmarknaden tuff. För att få maximal ekonomisk utdelning är det bra om väderleken bjuder på omkring 30 graders värme under blomningen och runt 15 grader och mycket moln medan karten mognar. Samtidigt är det bra om jordgubbsodlingarna i södra Sverige avslutat sin säsong innan det är Jämtlands tur att skörda eftersom det pressar upp priserna.

– Det är det som är charmen med den här branschen; om det går bra går det riktigt bra, och om det går dåligt går det riktigt dåligt, säger Jan Moberg.

Hittills ser säsongen lovande ut för odlingen på Rödön; vädret har varit hyfsat och de skånska bären börjar så smått att sina.

Men än vågar inte Jan och Claes Moberg att ropa hej.

– Hela skörden kan fortfarande regna bort och än finns bär från södra Sverige till försäljning, säger Jan Moberg.

Mer läsning

Annons