Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstriden rasar i Alsen: De har gått bakom ryggen på oss

/
  • ”Det är Västbygdens skola som ska vara kvar”, säger Jennie Geraldsson, barnskötare på Västbygdens förskola, Lars Eriksson och Maria Forsén från föräldragruppen, Kerstin Andersson, barnskötare samt Alf Edfelt, som representerar byalaget. Foto: Jan Andersson
  • Bylaget i Alsen vill behålla Hovs skola.
  • Läraren Magnus Ström har hämtat björkar till gårdagens skolavslutning. ”Jag tror att skolan blir kvar, vi får nog uppleva fler avslutningar här”, säger Magnus.
  • Det är svårt att tro att det bara är timmar kvar till sommarlovet. Men nedläggningshotet lade en dyster stämning över skolan  i går. På bilden syns Emil Envald, Elsa Hallberg, Linnea Lefler, Moa Zetterlund och Henrik Johansson.

– Vi ville inte att skolorna i Alsen och Västbygden skulle strida mot varandra i kampen för att bli kvar. Men nu upplever vi att byalaget i Alsen har gått bakom ryggen på oss och gett kommunen felaktiga siffror för att rädda sitt eget skinn.

Annons

Det säger Lars Eriksson från Västbygdens föräldraförening, som är djupt besviken på företrädare för Alsens byalag och Hovs skolas föräldraförening.

– Från början var bägge våra skolor i farozonen för en nedläggning, men nu är det helt plötsligt bara vår skola det pratas om, säger han. Vi tror att det beror på en skrivelse från Alsens byalag till kommunen där man ensidigt pekar på en nedläggning av Västbygdens skola är mest lönsam. Men de siffror de anger i skrivelsen anser vi vara felaktiga.

Därför har Västbygdens föräldraförening författat en egen skrivelse till kommunen där man pekar på de felaktigheter de tycker att Alsens byalag har fört fram.

– Det står att vårt kök måste renoveras för 400 000 kronor, säger Lars Eriksson. Det stämmer inte. Köket är nyrenoverat och i mycket bra skick. Dessutom har Alsens byalag framfört att vår skola måste handikappanpassas. Det stämmer inte heller, hela undervåningen där klassrummen ligger är redan handikappanpassade.

Lars Eriksson och de andra 40 föräldrarna bakom skrivelsen till Krokoms kommun har svårt att förstå att Hovs skola skulle vara mer lämplig att behålla än Västbygdens.

– Bara tanken att förstöra en sådan fantastisk verksamhet som vi har här med trygghet för barnen och bra personal verkar omöjlig att förstå. Vi måste försöka få politikerna i Krokom att tänka om, säger de.

– En sak som starkt talar till vår fördel är att det går fler barn i Västbygden och kommande år blir det ännu fler. Men skulle skolan läggas ner, då vet vi om flera barnfamiljer som kommer att flytta härifrån.

Ett förslag som föräldrarna i Västbygden ger till kommunen för att spara pengar är att lägga ner badhuset i Alsen.

– Simundervisningen kan ske i Änge skolas bassäng i stället, menar de.

Mats Mattiasson är medlem av Hovs skolas föräldraförening. Han har svårt att förstå kritiken från Västbygden.

– De siffror vi presenterar har vi fått av kommunens egen utredning och ska man titta på fakta så finns det bara ett val att göra. Sunt förnuft säger att det är Hovs skola som ska bli kvar, säger han. Vi har de flesta fördelarna om man jämför de bägge skolorna.

– När det gäller badet så kan inte Änges bad ta emot fler elever, så även där är de fel ute, säger Mats Mattiasson.

– En fråga man måste ställa är om vi ska ha en skola för våra barn eller för att tillfredställa de vuxna, säger han.

Rektor för båda skolorna är Anders Belgestrand.

– Helt klart skulle eleverna tjäna på att en av skolorna lades ner, men jag kan inte lägga mig i vilken. Det är upp till politikerna, säger han

– Jag varken vill, eller kan ta ställning.

Mer läsning

Annons