Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans nya verktyg - ett sms om barnen skolkar

/
  • På Nyhedens skola inför man denna termin ett webbaserat frånvarosystem.
  • Robert Nörler är kommunadministratör och tror att det webbaserade frånvarosystemet kommer att underlätta hanteringen av alla uppgifter.
  • Annika Rensbo från Ytterån, Victor Rehnsbo från Krokom och Rikard Folkesson från Vaplan går i nian på Nyhedens skola.
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

De webbaserade frånvarosystemen blir allt vanligare på grundskolorna. Föräldrarna kan i framtiden välja att få sms när deras barn skolkar.
- Ett jättebra verktyg inför utvecklingssamtal, säger fritidsledaren Lars Berggren på Nyheden.

Annons
Tiden med hemskickade lappar om skolk går mot sitt slut. Allt fler skolor väljer att övergå till webbaserade frånvarosystem som kan administreras från vilken dator som helst. Skolan kan välja att både lärare, elever och föräldrar kan gå in och se olika funktioner. På Nyhedens skola i Krokom har ett sådant system börjat införas i höst. - Vi får en helhetsbild och kan följa eleverna hela skolgången eftersom informationen lagras. Det blir mycket lättare att se mönster i frånvaron och komma åt det tidigt i samarbete med föräldrarna, säger Helén Sundin, rektor på Nyhedens skola. Just delen med att få sms om ens barn skolkar kommer att införas någon gång under vårterminen 2009. Varje förälder väljer om man vill ha sms som i så fall kostar tre kronor styck. Annika Rensbo, Victor Rehnsbo och Rikard Folkesson går alla i nian på Nyhedens skola. De tycker både mest att det är bra att föräldrarna kan få sms om de skolkar. - Det är bra att de får veta vad man gör, säger Rikard Folkesson. Han tror inte att det kommer att stoppa skolkandet helt dock. - Det är ju elevens eget val vad man gör ändå. Men det här funkar säkert bättre än som förut med lapparna, säger han. Föräldradelen ska tas i bruk om ungefär ett halvår, när administrationen av systemet kan hinnas med. Men någon risk för den personliga integriteten tycker inte kommunadministratören Robert Mörler att det finns. - Just närvaron är ju offentliga uppgifter så det är inga konstigheter med det. Det här införs inte för att komma åt skolk utan för att få ett bättre mer heltäckande system. Vi slipper lapparna och får mer kontroll. Om någon har skyddad identitet så vet jag inte i dag hur man gör, men det måste ju lösas, säger han.

Mer läsning

Annons