Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta krav på utsläpp av avloppsvatten överklagas

När länsstyrelsen i våras godkände tillståndet till utsläpp av avloppsvatten från reningsverket i Hissmofors skärpte man samtidigt vissa villkor.

Annons

På samhällsbyggnadsförvaltningen i Krokoms kommun gillar man inte skärpningen och överklagar till miljödomstolen.

– Det hade varit lättare att förstå en skärpning av villkoren om verksamheten varit dåligt skött. Så är inte fallet, hävdar Nils Johnsson, ordförande i nämnden.

Han finner det märkligt att länsstyrelsen inte följt de yrkade utsläppsvillkoren i ansökan utan beslutat om värden som innebär en skärpning.

Det uppfattas också som bristfälligt att länsstyrelsen under samråden inte kommunicerat med kommunen om det här.

Sedan vattnet avloppsvattnet passerat reningsverket anser länsstyrelsen att en mindre mängd fosfor ska släppas ut i Indalsälven än det kommunen ansökt om som kvartalsmedelvärde.

När det gäller biokemisk syreförbrukning skärper länsstyrelsen villkoren på motsvarande sätt.

Enligt kommunen innebär skärpningen en större risk för miljöbrott utan att därför ge upphov till en miljörisk.

– För att kunna optimera driften och minimera kemikalieförbrukningen är det nödvändigt att ha ett visst spelrum i utsläppsmängderna, framhålls det i överklagan.

Enligt länsstyrelsen innebär de skärpta begränsningsvärdena vad gäller fosfor inte krav på mer tillsättning av kemikalier.

I frågan om den biokemiska syreförbrukningen konstaterar länsstyrelsen att utsläppen av organiskt material ska skärpas, även om Indalsälven i sig är stor och har syrerikt vatten.

Från länsstyrelsens sida konstateras också att utsläppsvärdena från reningsverket de senaste åren legat långt under de värden kommunen yrkat på i ansökan. I och med det är det rimligt att skärpa utsläppsvillkoren något.

Vid Hissmofors reningsverk behandlas avloppsvatten från Krokom, Dvärsätt, Aspås och Hissmofors.

Mer läsning

Annons