Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sextest på Dvärsätts skola får kritik

/

Ett sex- och samlevnadsprov för sjätteklassarna på Dvärsätts skola har fått en förälder att anmäla skolan till Skolinspektionen.

Det avslöjar Expressen.

"Jag anmälde för att lyfta diskussionen om att det fortfarande, år 2015, kan finnas allvarliga brister i sex- och samlevnadsundervisning", skriver föräldern i ett mejl till LT.

Annons

Sjätteklassarna på Dvärsätt skola hade nyligen prov i sex- och samlevnad.

I provet så skulle eleverna bland annat para ihop olika sexuella läggningar med rätt förklaring. Bland annat "Homosexuell".

Men jämte "Homosexuell" stod även begrepp som "Pedofil", "Incest", "Transvestit" och "Prostitution".

När en förälder till ett av skolbarnen såg provet efteråt så bestämde hon sig för att göra en anmälan till Skolinspektionen för att skolan blandat ihop sexuella läggningar med sexualbrott.

"Jag anmälde för att lyfta diskussionen om att det fortfarande, år 2015, kan finnas allvarliga brister i sex- och samlevnadsundervisning. Det känns inte minst allvarligt på landsbygden där det kan saknas motvikt till en ibland homofobisk och könsstereotyp jargong", skriver föräldern i ett mejl till LT.

Christian Möllerop på RFSL reagerar även han kraftigt.

– Det är djupt problematiskt att man slår ihop de kategorier som handlar om sexuell läggning med bland annat pedofili, vilket är ett allvarligt sexualbrott och ingen sexuell läggning.

– Det är kategorier och begrepp som inte hör ihop på något sätt, säger han till Expressen.

Björn Persson är rektor på Dvärsätts skola.

– Jag måste prata med den ansvariga läraren och ta reda på mer. Jag tror att det där är kopierat från ett färdigt material, och jag tolkar det som ett försök till någon typ av ordkunskap, säger han till Expressen.

Föräldern uppger till LT att hon tycker skolan annars fungerar bra, har engagerade och bra lärare och tror att skolan kommer göra åtgärder

"Jag inväntar skolans och Skolinspektionens åtgärder och jag tror och hoppas skolan kommer att se över detta", skriver hon.

Mer läsning

Annons