Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill NTF sänka farten på länets vägar

I Jämtlands län kör 38 procent av bilisterna för fort enligt hastighetskontroller som NTF och Svenska naturskyddsföreningen har gjort. De vill ha till en sänkning av hastigheterna på dessa vägar.

Annons

I höst ska Vägverkets andra fas i hastighetsreformen genomföras och förslaget är nu utlagt på remiss.

NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, och naturskyddsföreningen har därför, i ett samarbetsprojekt, mätt hastigheterna på 50 vägar i landet. I dagsläget har dessa vägar hastighetsgränsen 90 kilometer i timmen och betraktas som högriskvägar.

Tanken är att mätningarna ska vara ett underlag i bedömningen av Vägverkets förslag.

– Om vi kunde sänka medelhastigheten med 10 km/tim skulle antalet trafikdödade minska med cirka 40 procent och antalet svårt skadade med cirka 30 procent, säger Per Söderberg, ordförande i NTF Jämtlands län.

– Samtidigt minskar koldioxidutsläppen med 5–8 procent vid en oförändrad trafikmängd.

I länet har mätningar gjorts på länsväg 614, mellan Ytterån och Rödön och på länsväg 321 mellan Månsåsen och Svenstavik. Resultatet visar att i snitt körde 38 procent för fort på dessa vägar.

– En ambition med de nya hastighetsgränserna är att de ska bli ”självförklarande”. Föraren ska inte behöva tveka om vilken gräns som gäller, oavsett var i landet han eller hon kör. Den ”självförklarande” hastighetsgränsen på den kategori vägar där vi genomfört mätningarna bör vara högst 80 km/tim, säger Per Söderberg.

Mer läsning

Annons