Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune fångade flock med varg på film

/
  • ”Hela flocken svarade med sina ylanden”, säger Rune Bengtsson som filmade vargarna när han besökte gränsen mellan Finland och Ryssland.
Foto: Håkan Luthman
  • Rune Bengtsson tar en titt på vargsekvenserna i hemmet i Tornäs. På andra intressanta videofilmer har han fångat både björn och lodjur. ”Att filma sex vargar under en timme händer bara en gång i livet”, säger han.
  • ”Hela flocken svarade med sina ylanden”, säger Rune Bengtsson som filmade vargarna när han besökte gränsen mellan Finland och Ryssland.Foto: Håkan Luthman
  • ”Hela flocken svarade med sina ylanden”, säger Rune Bengtsson som filmade vargarna när han besökte gränsen mellan Finland och Ryssland.  Resan dit var ett pris efter att han förra året vann tittartävlingen i Mitt i Naturen med en film där en räv tar två sorkar.
  • Myrområdet där vargen filmades finns i trakterna av Kuhmo vid ryska gränsen. Platsen ligger på samma nivå som staden Vasa.Foto: Rune Bengtsson
  • Tre av de sex vargarna fångade i samma filmruta. De rör sig på båda sidor om den finsk-ryska gränsen. På bilden är det ingenmansland.  Foto: Rune Bengtsson
  • En bildruta ur filmen. För att få tillträde till ingenmansland mellan Finland och Ryssland krävs specialtillstånd.Foto: Rune Bengtsson

Under en timme kunde Rune Bengtsson filma sex vilda vargar i en flock när de gick omkring på en myr och spanade.

Annons

Vargarna rörde sig i ingenmansland på gränsen mellan Finland och Ryssland.

De representerar den population som en del vill ha några invandrade individer av i Sverige, för att stärka den svenska vargstammen genetiskt.

Andra vill inte alls ha hit dem.

Oavsett vilken sida man står på i vargdebatten så träffade Rune Bengtsson på en hel flock från sitt gömställe där han väntade med en videokamera.

– Att filma sex vargar under en timme händer bara en gång i livet, säger Rune som visar den unika filmen för LT i hemmet i Tornäs utanför Föllinge.

– Såna här vargar vill dom ha in i Sverige. Den där hade varit värdefull här, säger Rune och pekar mot en storväxt varg som avvaktande vandrar fram längs myren i tv-rutans bild.

Den närmaste tiden visas filmen för en bredare publik i SVT:s program Mitt i Naturen, där Rune varit en återkommande gäst med sina tittarfilmer. Förra året utsågs en av hans filmer till bästa tittarfilm där en räv tar två sorkar.

Priset blev en resa till området vid finsk-ryska gränsen, i nivå med Vasa, där Rune Bengtsson upplevde sitt livs vargmöte. Under sju dagar i ett gömställe fick han med sig fem timmar naturfilm hem.

Stora björnar i 300-kilosklassen, en vargflock och mängder av fåglar passerade framför objektivet.

Den absoluta höjdpunkten kom en kväll i skymningen.

– Jag filmade en stor varg som strövade omkring på myren. Förmodligen alfahanen. Den stannade upp och lyssnade med jämna mellanrum. Plötsligt stod vargen stilla och började yla.

– Sedan svarade vargflocken som befann sig någon kilometer därifrån med sina ylanden, säger Rune Bengtsson.

– Vargen framför min kamera ylade på nytt och fick svar från vargflocken utanför bild igen. Det upprepades några gånger.

Rune hade två mikrofoner uppsatta utanför gömstället och därför blev ljudupptagningen tydlig.

Det ylandet ljudet från alfahanen har en dov kraftfull resonans som laddar videosekvensen med förtätad spänning, i kontrast mot det karga myrlandskapet.

Mer läsning

Annons