Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf har stått vid samma svarv i 53 år

/
  • Både Rolf och svarven går i pension samtidigt. Det finns nämligen ingen mer än Rolf som klarar av att köra den gamla maskinen från 1948. Foto: Jan Andersson
  • – Visserligen känns det vemodigt, men man har väl gjort sitt i arbetslivet efter 53 år, säger Rolf Strömberg.

Varsamt sätter Rolf in ett metallämne i chucken på sin gamla svarv och startar maskinen. Det har han gjort varje dag i 53 år. I dag blir det för sista gången.

Annons

Rolf Strömberg från Hissmofors står troget vid sin svarv som han gjort under större delen av sitt liv. I dag, fredag jobbar han med sin gamla trotjänare från 1948 för absolut sista gången.

– Visst känns det vemodigt, det måste jag erkänna. Helst skulle jag ha velat fortsätta men eftersom verkstaden här på Hissmofors såg ska dra ned på bemanningen så känns det rätt att sluta nu.

Visserligen skulle Rolf pensionera sig redan för två år sedan, men han utnyttjade sin rätt att jobba kvar till 67 år.

Rolf anställdes på Hissmofors verkstad redan 1956 då han var 14 år. Han är fjärde generationen i sin familj som jobbat hela sitt liv på fabriken, men han har längdrekordet.

– Tänk vad många minnen jag har från mina år vid svarven och allt som hänt här på fabriken under de här 53 åren. Från början jobbade vi alla stora helger eftersom fabriken stängdes då och vi fick laga allt som gått sönder.

– Här har jag stått när sommaren utanför varit som vackrast och vintern som kyligast. Jag har både jobbat på natten och dagen. Men jag har aldrig känt något motstånd till att gå på jobbet. Jag har trivts här och kamraterna har varit fantastiska.

– Dessutom har jag haft tur med min hälsa och har inte haft många sjukdagar under den här tiden. Det får jag nog tacka fotbollen för. Jag spelade 20 år i KD 55.

När Hissmofors bruk var som störst var det 40 man som jobbade i verkstaden och nu är man bara fyra. Eller tre från och med i dag sedan Rune gått hem.

– Jag har fått lov att komma tillbaka då och då och hjälpa till. Min gamla svarv kommer de att pensionera samtidigt med mig eftersom ingen annan kan köra den. Men den nya svarven som kommer hit ska jag lära mig. Det har jag bestämt mig för.

Mats Lindberg är Rolfs arbetsledare. Han säger att det sällan funnits en skickligare reparatör på verkstaden och det är till Rolf man gått när något med passform ska svarvas.

– Det är inte många som hunnit slita ut en svarv under en livstid, men det har Rolf gjort, skrattar Mats.

Vad ska du göra din sista arbetsdag?

– Den blir nog som vilken dag som helst, men jag har hört att det ska bli tårta i lunchrummet, det blir trevligt.

Sedan får jag lite mer tid över till min travhäst och min hund. Så jag blir nog inte sysslolös i framtiden heller.

Mer läsning

Annons