Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidigt potatiskörd trots dålig värme i juni

/
  • Långa rader med potatis började skördas på Rödön i går där Kenth Olsson och sommarjobbaren Juozas Srebalias hjälps åt att bärga skörden.
  • Juozas Srebalias synar potatisarna på bandet under tiden som traktorn med skördemaskinen rullar vidare i potatislandet.
  • Eftertraktade knölar.

Det rasslar om transportbandet på potatisupptagaren och den ena plantan efter den andra dras upp ur jorden,

Annons

– Potatisen ska upp nu men aldrig tidigare har det skett i juni. Det är rekordtidigt, säger Kenth Olsson, odlare på Rödön som i går körde ut i potatislandet med traktorn och inledde sommarens skörd.

Egentligen borde det inte ha varit så här tidigt med tanke på att temperaturerna i regniga juni ofta pendlade kring fem grader.

Kent Olsson vet inte riktig hur den goda skörden och det ruggiga junivädret hänger ihop.

– Märkligt nog har det varit bra för potatisen och att det regnat är positivt i sammanhanget. De tidigaste skördarna brukar annars komma igång första veckan i juli.

Det mesta säljs på lokala marknaden i länet. Coop och Ica köper i stort sett upp allt som Kenth Olsson tar upp ur jorden.

Till och med oktober är det många och långa rader med potatis som ska skördas och leveranser till köparna rullar kontinuerligt från Kenths potatislager på Rödön.

Mycket av debatten i jordbruket har handlat om att antalet mjölkbönder blir färre och gårdarna allt större för att de ska vara lönsamt att hålla på.

– Det är samma utveckling på potatissidan. Det är stora volymer som gäller, säger Kenth Olsson.

På Rödön finns tre odlare som har inriktat sig på potatisodling i större skala. Kenth Olsson har cirka 18 hektar och de volymerna behövs för att lantbruk med en anställd ska bära sig, konstaterar han.

Tidigare fanns betydligt fler lantbrukare på Rödön som odlade potatis på omkring fem hektar. Men den tiden tycks vara förbi.

Mer läsning

Annons