Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten har tröttnat på falsklarmen

/
  • För många är det trappen som gäller i bostadsområdet i centrala Krokom. ”Jag tycker mest synd om de gamla som inte orkar gå och måste ta hiss och riskera att fastna”, säger Tomas Strid.Foto: Håkan Luthman
  • Tomas Strid och Jari Niskala vägrar att ta hissen vid Björkvägen 4b. ”Jag har hört folk som suttit fast  i hissen i en timme”, säger Jari Niskala.  Foto: Håkan Luthman
  • Det är lite av rysk roulett att åka hiss i fastigheterna på Björkvägen. Risken är stor att du fastnar mellan två våningar.
Foto: Håkan Luthman

Larmet går – men ingen är där. Hissarna i Krokom har tvingat ut räddningstjänsten på otaliga larm om så kallade hissnödlägen det senaste året.

– För det mesta är det ingen där när vi kommer dit, säger Mikael Fahlén på räddningstjänsten.

Annons

Klockan var strax efter midnatt natten mot onsdagen när ännu ett larm från fyrmannahissen på Björkvägen 4b i Krokom kom till räddningstjänsten: ”Fastklämd/innestängd/Hissnödläge”. Och det var inte första gången det här året.

Just hissen på Björkvägen 4b är den som larmat ut räddningstjänsten flest gånger och många gånger är ingen där även om det vid den senaste utryckningen satt en person i hissen och väntade.

– Femtio procent av gångerna är det ingen i hissarna, konstaterar Mikael Fahlén på räddningstjänsten som diskuterat med fastighetsägaren Krokomsbostäder flera gånger om problemet.

– Vi har sagt ifrån oss driftlarmen i Krokom bara för att det har varit så mycket skit. Vi ska åka på riktiga nödlägen inte för att Krokomsbostäder har dåliga grejer.

Problemet är att räddningstjänsten inte kan strunta i larmen, trots att det med stor säkerhet inte är ett riktigt nödläge.

Många gånger handlar det om utryckningar ett par gånger i veckan.

– Det kan vara någon som sitter fast, någon som flyttar möbler. Det är skarpt läge varje gång så vi kan inte ignorera det utan vi måste dit, säger Fahlén.

LT träffade två killar i trappen till Björkvägen 4b i går eftermiddag. De bar på några kartonger och valde att inte ta hissen.

– Man törs inte åka, säger Tomas Strid.

– Jag vet folk som har fastnat här flera gånger, säger Jari Niskala som själv har blivit stående mellan våningarna i en annan hiss på Genvägen, tvärs över gården.

Han bor på tredje våningen och tar hellre trappen hela vägen upp.

Tomas Strid och Jari Niskala berättar att det trots allt går rätt fort att få hjälp; från en halvtimme upp till en timme.

– Men man får ju cellskräck om man stänger dörren till den här hissen, säger Tomas Strid.

Mer läsning

Annons