Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet Navigator hjälper ett 30-tal deltagare att få jobb

/
  • Navigators projektledare Fredrik Westberg tillsammans med sina medarbetare Sara Hammar och Kristina Wallner. Foto: Perra Lindahl

Den 1 maj i år startade Krokoms kommun projektet Navigator. Det ska under tre år ge stöd till dem som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Annons
- Jag tycker att vi fått en bra start på verksamheten, som syftar till att ge de cirka 30 arbetssökande i projektet bättre förutsättningar att komma ut i arbetslivet. Flera har redan fått jobb, säger Fredrik Westberg, som är projektledare.
De som ingår i projektet har tagits emot på uppdrag av kommunens individ- och familjeomsorg samt integrationsenheten.
- Vi inleder med att gå igenom de olika personernas erfarenheter, förutsättningar och möjligheter. Viktigt är att utgå från individernas egna önskemål, säger Fredrik Westberg.
Projektet arbetar både på individnivå och med gruppverksamhet. Efter några veckors introduktion är förhoppningen att deltagarna på ett bättre sätt ska se framtida möjligheter att skaffa sig sysselsättning.
En betydelsefull del i Navigators verksamhet är att alla deltagarna får en personlig coach. Projektet har i dag fem hel- och deltidsanställda coacher, som delat upp de 30 deltagarna mellan sig.
- Vi har med andra ord mycket bra resurser att jobba enskilt med deltagarna och på olika sätt ge ett bra stöd i deras utvecklingsarbete, säger Fredrik.
Han pekar inte minst på ovanan och de svårigheter som många upplever när de ska ta den första kontakten med en arbetsgivare. Det gäller framför allt de flyktingar som ingår i projektet. Att skapa drivkraft, bättre självförtroende och motivation är en annan viktig del i coachernas arbete.
En stor del i projektet är nätverksbyggande och samverkan och kontakter med olika aktörer i samhället. Näringslivet, andra arbetsgivare och kommunala verksamheter har de praktikplatser och arbetstillfällen som Navigator söker.
Men Fredrik Westberg vill också se Navigator som en resurs som kan erbjuda arbetsgivare i Krokoms kommun praktikanter och korttidsanställningar.
- En viktig uppgift för oss i projektet är också att öka förståelsen för de här grupperna i samhället. De behöver känna att de är välkomna in i arbetslivet, säger han.
Arbetsförmedlingen är annan viktig samarbetspartner.
- Vi ser oss som ett komplement till arbetsförmedlingens verksamhet, vill Fredrik Westberg poängtera.
Hur ska då ett projekt av den här karaktären kunna bli en hållbar och långsiktig verksamhet?
- Vi använder oss av en ny metodik och vår målsättning är att den ska kunna bidra till att förbättra och förändra det framtida arbetet i kommunens individ- och familjeomsorg. Dessutom hoppas jag att samarbetet mellan olika myndigheter kan förbättras genom Navigator-projektet, säger Fredrik Westberg, avslutningsvis.
Perra Lindahl

Mer läsning

Annons