Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas beslut om skolorna i Ås står fast

Det blev ett enhälligt nej från Krokoms kommunpolitiker till medborgarförslaget från ett antal boende i Ås, som vill se att en utbyggnad av skolorna i Ås koncentreras till Jämtkraftshallen. Men de som lagt förslaget anser att kommunen inte gett korrekt svar.

Annons

Utbyggnaden av skolan i Åsbygden har varit en lång och mycket debatterat process.

Ärendet startade 2006 och har sedan gått i flera turer. Så sent som i november förra året gav kommunstyrelsen klartecken för en utbyggnad av skolan i centrala Ås.

Den ska rymma 450 elever och gälla från förskoleklass till 9:an.

Dessutom beslutade de även att samhällsbyggnadsnämnden gör en förstudie för en skola vid Sånghusvallen, som ska gälla för förskoleklasser upp till 5:an.

Flera röster höjdes snart i Ås mot kommunens förslag, informationsträffar hölls och i mitten av januari lämnades ett medborgarförslag in till kommunen där flera föräldrar krävde att kommunen såg över de beräkningar som gjorts över tänkbara skolplaceringar. Medborgarförslaget förespråkade att utbyggnaden av skolan koncentrerades till Jämtkraftshallen.

– Det skulle även kunna skapa en samlingspunkt för Åsbygden, men det skulle också innebära effektivare driftskostnader, sa Michael Helander och Björn Tengblad, som presenterat förslaget för Krokoms politiker vid fullmäktigemötet både i februari och under onsdagen.

Svaret från kommunstyrelsen i Krokom blev dock att inte stödja medborgarförslaget, eftersom kommunens beräkningar tydde på att det blev betydligt dyrare att bara bygga skola i anslutning till Jämtkraftshallen.

– Vi ifrågasätter kommunens beräkningar och anser att de jämfört äpplen och päron här, sa Michael Helander och pekade på olika exempel i beräkningarna där förutsättningarna ändrats eller utgått från olika parametrar.

– Enligt våra beräkningar blir det sju miljoner billigare med förslaget vid Jämtkrafthallen, sa Michael Helander och vädjade till politikerna att se till det sunda förnuftet och återigen se över utredningen om utbyggnaden av skolorna i Ås.

Men vädjan var förgäves.

– Det kan tyckas vara negativt för de kreativa personer i kommunen som upprättar sådana förslag, men den politiska beslutsprocessen har i detta fall varit massiv och då krävs det något stort för att ändra det. Vi måste se till kommunens bästa, sa Göte W Svén, m.

Ett samstämmigt kommunfullmäktige avvisade medborgarförslaget.

Mer läsning

Annons